Afbeelding: Belgisch diamanthandelaar Nazem Said Ahmad – (U.S. State Department)

Belgisch diamanthandelaar Nazem Said Ahmad en acht vermeende medeplichtigen zijn beschuldigd van het ontduiken van Amerikaanse sancties. De aanklagers beweren dat bedrijven die banden hebben met de vermoedelijke financier van terrorisme voor meer dan 90 miljoen dollar aan diamanten hebben voorgelegd aan een Amerikaans keuringslaboratorium.

In een aanklacht die op 18 april in de federale rechtbank van New York is bekendgemaakt, worden Ahmad, zijn zoon, zijn dochter, zijn zwager en vijf anderen beschuldigd van negen misdrijven, waaronder diamantsmokkel, het witwassen van geld en draadfraude (postfraude en draadfraude zijn termen die in de Verenigde Staten worden gebruikt om het gebruik van een fysiek of elektronisch postsysteem te beschrijven om een ​​ander te bedriegen, en zijn Amerikaanse federale misdaden).

Het U.S. Treasury Office of Foreign Assets Control (OFAC) had Ahmad in 2019 op zijn lijst van speciaal aangewezen onderdanen (SDN) geplaatst vanwege zijn vermeende steun aan de militante groep Hezbollah. Een SDN mag geen zaken doen met Amerikaanse entiteiten.

Volgens de nieuwe aanklacht stuurden gelieerde bedrijven in de jaren na Ahmad’s sanctie 482 diamanten, samen goed voor meer dan 91 miljoen dollar, naar een Amerikaanse entiteit met de naam Diamond Grading Company 1. De diamanten waren afkomstig van verschillende bedrijven die aanklagers in verband brachten met Ahmad: Mega Gems Pty Ltd. en Hall of Diamonds CC, beide gevestigd in Johannesburg, en Golden Yellow Diamonds DMCC, gevestigd in Dubai.

De aanklagers beweerden dat Belgisch diamanthandelaar Ahmad en zijn partners een “complex web van bedrijven” hadden opgezet om zijn betrokkenheid te verhullen. Als in de VS gevestigd bedrijf zou Diamond Grading Company 1 geen transacties mogen aangaan met gesanctioneerde personen.

De aanklacht werd openbaar gemaakt op dezelfde dag dat OFAC 52 namen aan de SDN-lijst toevoegde vanwege hun vermeende banden met Ahmad. Hiertoe behoren verschillende diamantgerelateerde personen en bedrijven.

Ahmad wordt er ook van beschuldigd sancties te hebben ontdoken door schilderijen te kopen van een kunstgalerie in Chicago en een kunstenaar uit New York City. De aanklagers beweerden dat de verdachten de schilderijen op Amerikaanse douaneformulieren ondergewaardeerd hadden.

Dezelfde dag dat de aanklacht werd bekendgemaakt, werd een van de verdachten, Sundar Nagarajan, in hechtenis genomen in het Verenigd Koninkrijk om een uitleveringsprocedure te beginnen, aldus een verklaring van de politie. De Britse regering heeft ook Ahmad’s tegoeden bevroren.

Ahmad, die in Libanon woont maar zowel een Libanees als Belgisch paspoort heeft, is volgens The New York Times “levendig aanwezig op Instagram” en post regelmatig foto’s van zijn kunstcollectie, waaronder werken van Pablo Picasso en Andy Warhol.

Ahmad’s dochter Hind, die tot de aangeklaagden behoorde, vertelde de Times dat zij en haar vader onschuldig zijn. Hind, die twee kunstgaleries bezit, noemde de aanklacht “absurd” en zei dat haar vader in een Belgische rechtbank onschuldig was bevonden.