De Belgische diamanthandel daalde in april tot het laagste niveau ooit, omdat de Amerikaanse bestellingen opdroogden en de sluiting van de luchtvaartindustrie het vervoer van goederen bijna onmogelijk maakte.
Het totale aantal diamantzendingen in en uit België daalde met 89% op jaarbasis tot 387,1 miljoen dollar, waarbij een ineenstorting van de Belgische diamanthandel in de eerste helft van de maand opwoog tegen een lichte heropleving in de tweede helft, volgens het Antwerpse World Diamond Centre (AWDC).
Het diamond office, het Antwerpse douanecentrum, is gedurende de hele crisis open geweest. “Maar de grootste uitdaging was dat er bijna geen vluchten waren“, verklaarde Margaux Donckier, hoofd PR en communicatie van het AWDC.
De geslepen export daalde met 84% tot $131,7 miljoen voor de maand, toen het coronavirus de sluiting van de consumentenmarkten in de VS en Europa afdwong.
De bestellingen van landen die in maart of april werden gesloten, daalden sterk: de export naar de VS daalde in april met 97% tot 6,9 miljoen dollar, terwijl de zendingen naar Zwitserland en Frankrijk ook daalden en de levering aan Italië nihil was. Op die markten was de daling steiler dan in Hongkong: de export naar de stad daalde met 44% tot 81 miljoen dollar – een betere prestatie dan in februari, toen het coronavirus zijn hoogtepunt bereikte in groter China, maar slechter dan in maart.
“China ging sneller open dan Europa, en na de openstelling zagen we een stijging van het cijfer“, aldus Donckier. “Maar nu heb je natuurlijk de tweede piek in Azië.”
De gepolijste invoer daalde met 89% tot 94,9 miljoen dollar, omdat de leveringen uit de VS, India en Hong Kong aanzienlijk vertraagden. De ruw-invoer daalde 84% tot $125.5 miljoen, terwijl de ruw-uitvoer 96% tot $35 miljoen daalde.
Wachtend in de coulissen
Verbeteringen in het goederentransport zorgden voor een bescheiden herstel in de laatste twee weken van mei, merkte Donckier op. Luchtvaartmaatschappijen voerden geleidelijk aan bepaalde routes opnieuw in, waardoor de mijnbouwbedrijven enkele grote zendingen naar België konden organiseren, aldus Donckier. Vanaf 7 mei werden de meeste bestemmingen verscheept van en naar Antwerpen, met als opmerkelijke uitzondering India, dat onder lockdown bleef.
“Nu zien we dat de luchtvaart weer aantrekt, dus er kwamen nog een paar extra vluchten binnen en we zijn in staat om goederen te importeren,” zei ze. “Het feit dat er meer internationale vluchten zijn, heeft invloed… op ruwe cijfers [en ook] op geslepen cijfers“.
Terwijl de totale Belgische diamanthandel 96% daalde in de eerste week van april en 95% in de tweede week, nam de daling af tot 80% in de derde week en 83% in de vierde week, onthulde Donckier. In de eerste week van mei waren de cijfers vergelijkbaar met die van eind april, voegde ze eraan toe.
Inmiddels zijn de Antwerpse diamantbedrijven op 4 mei weer aan het werk, en een week later heropenden de vier handelshallen van de stad. Sommige Europese landen hebben hun lockdowns versoepeld en Amerikaanse winkels gaan geleidelijk aan weer open.
Toch blijven de vooruitzichten fragmentarisch, benadrukte Donckier. De vraag is meestal voor de duurdere goederen, met reguliere artikelen die een zwakte laten zien, zei ze.
“De diamanthandel beweegt zich op de golven van de wereldeconomie, en meestal duurt het een tijdje voordat de handel weer aantrekt, omdat het een luxe goed is en de mensen het niet top of mind hebben als ze net uit een crisis komen,” merkte ze op. “Maar als het weer aantrekt, gaat het heel snel.”
De meeste van de grotere Antwerpse diamantbedrijven zijn sterk genoeg om deze terugval op te vangen, voegde Donckier eraan toe. Maar sommigen hebben moeite gehad om de speciale leningen te krijgen die de overheid heeft geïntroduceerd om bedrijven te helpen die het moeilijk hebben vanwege COVID-19, merkte ze op.
“Als het een paar maanden langer duurt voordat de Belgische diamanthandel echt weer aantrekt, dan wordt het moeilijker voor een bepaalde categorie van bedrijven“, besloot ze.