We hadden allemaal gehoopt dat 2021 een beetje rustiger zou zijn, maar het bleek weer een jaar te zijn met veel om over te praten – misschien wel te veel.

Hieronder hebben we de beste, meest interessante, meest inzichtelijke, meest tot nadenken stemmende – en grappigste – juwelengerelateerde citaten van het voorbije jaar verzameld.

“Juweliers zijn ambachtslieden. Ze nemen ruwe materialen en maken er iets moois van. Het is een creatie die de drager eer aandoet, en dat is heel belangrijk.”

Adriana Trigiani, auteur van The Good Left Undone

“CAD-CAM interesseert me niet. Ik waardeer het, omdat het zo nuttig is. Maar ik ben een juwelen ambachtsman. Ik wil de materialen aanraken. Ik wil geen toetsenbord aanraken. Materialen aanraken, een potlood aanraken, dingen verplaatsen, voor mij is dat kunst. Dat is een ervaring voor het hele lichaam.”

Alan Revere, een meester-goudsmid en bekroond juweelontwerper met diploma’s in zowel psychologie als beeldhouwkunst

“Ik denk dat de merken weer creativiteit moeten gaan omarmen, een paar risico’s moeten nemen en niet meer zo traditioneel moeten zijn.”

Francesca Amfitheatrof, artistiek directeur van horloges en juwelen bij Louis Vuitton

“Professionele beleggers hebben verschillende standaard formules…. Ze vergeten dat de reden dat juwelenbedrijven erg succesvol werden, was omdat ze origineel waren. Ze maken ergens een bleke imitatie van het originele bedrijf van, en ze zijn erg verbaasd als het niet werkt.”

Engelse ontwerper Theo Fennell, nadat hij zijn bedrijf had teruggekocht

“De luie aanpak zou geweest zijn om te zeggen dat iedereen in de bruidsmode zit en iedereen in de verlovingsmode, dus laten we daarin gaan en het feit vermarkten dat lab-grown diamonds een derde van de kostprijs dragen. Dat had ik kunnen doen. Maar voor mij is dat gewoon een gebrek aan verbeelding en creativiteit. Wil ik de man zijn die bekend staat om het goedkoop maken van diamanten?”

Pandora CEO Alexander Lacik

“Lab-gekweekte en natuurlijke diamanten zitten aan elkaar vast. Het is alsof we Siamese tweelingen zijn. Als de ene ten onder gaat, gebeurt dat ook met de andere. Als er te veel ruzie is of ontevredenheid of echte complicaties, zullen de detailhandelaren gemakkelijk overstappen.”

Sector marketeer Dan Scott

“Diamanten doen zeker goed. En er zijn echte menselijke kosten, maar ook voordelen verbonden aan alle producten. Laten we deze voordelen nauwkeurig meten, in alle diamantproducerende landen. En de kosten! Laten we onze beweringen en verhalen baseren op kwaliteitsinformatie. Deze reductieve, binaire beweringen zijn zwak, en steeds beter geïnformeerde consumenten zullen ze doorzien. Gemijnde diamanten kunnen bieden wat synthetische diamanten nooit zullen bieden: sociale voordelen. Laten we ervoor zorgen dat die belofte wordt ingelost.”

Diamant en edelsteenhandelaar Jared Holstein

“Rolex heeft een machine in huis die stenen in massa kan filteren om er alles uit te halen wat geen echte diamant is. De machine kost tienduizenden dollars, dus ik vroeg hoe vaak ze een steen van een leverancier ontvingen die geen echte diamant was. Het antwoord? Ongeveer één op de tien miljoen. Ze doen het toch, want dit is Rolex.”

Ben Clymer, “Going Where Few Have Gone Before—Inside All Four Rolex Manufacturing Facilities”

“Het is geen geheim voor uw publiek dat de certificering van diamanten soms alle kanten opgaat. Het is geen geheim voor uw publiek dat als u een bepaalde beoordeling voor een diamant wilt, u hem aan een bepaald lab voorlegt. Het is geen geheim dat zelfs binnen dezelfde organisatie, een diamant verschillende beoordelingen kan krijgen.”

GCAL (Gem certification & Assurance Lab) president Don Palmieri

“De Argyle mijn is een heel groot verhaal – het was een grote mijn en het is een heel belangrijk product in een heel belangrijke branche. Maar de drijvende krachten waren kleine beslissingen en kleine gesprekken, individuele mensen met ideeën. Er is een heel interessant contrast tussen het grote en het kleine en de persoonlijke relaties en de individuele visies achter wat het echt dreef …. Het is een menselijk verhaal achter een groot economisch en industrieel verhaal.”

Stuart Kells, auteur van ‘Argyle: The Impossible Story of Australian Diamonds’

“Afghanistan heeft enkele van de meest magische stenen ter wereld. Deze prachtige edelstenen zijn oude creaties. Ze komen van het land. Families leven al generaties lang van deze mijnen. Ze hebben het potentieel om het leven van mensen te verbeteren. Het is belangrijk voor ons als juweliers, als leveranciers van edelstenen, als winningsindustrie, om te blijven leren en zorg te dragen voor de mensen die dit materiaal voor ons verkrijgen.”

Mazahri juwelen oprichter Zulaikha Aziz, die geboren is in Afghanistan

“We willen een item maken dat zo mooi is dat wanneer mensen het passen, hun maag ervan toenijpt en ze het moeten bezitten.”

Zahir Jooma, eigenaar van Icebox in Atlanta

“Het is het grootste potentieel dat we op dit moment hebben. Fijne juwelen is één van de sterkste groeicategorieën die we hebben, zo niet de sterkste.”

Michael Burke, voorzitter en chief executive van Louis Vuitton

“Je ziet eindelijk kerels serieuze juwelen dragen…. Wat dacht je van de honkbalspeler van de Braves die een parelketting droeg? Jongens die zwarte parels met leer dragen was best cool, maar een witte parelketting zoals grootmoeder droeg? Dat is echt anders. Maar het spreekt tot een geheel nieuw ding, laat je freak vlag wapperen. Misschien waren ze wel van zijn grootmoeder!”

Oliver Smith, oprichter en directeur van Oliver Smith Jewelry, Scottsdale, Arizona

“Het is een geweldig gevoel om mijn juwelen om te hebben. Het geeft zelfvertrouwen, en het laat mijn werk zien. Toen ik begon, had ik alleen een kleine diamanten ketting. Nu heb ik dit allemaal. We stijgen!”

Offset (juwelier) in Vogue

“Elk sieraad is voor iemand kostbaar. Of het nu een diamant van 10.000 dollar is of een kleine hanger met synthetische stenen. Iemand gaf dat aan hem of haar, en dat moeten we onthouden.”

Anonieme detailhandelaar

“Consumenten zien luxe als de comfort food van de detailhandel…. Het was zo veel meer en zo veel dieper dan een paar schoenen. Waarom zou je anders 110-millimeter pumps van een luxemerk kopen, als je de hele dag thuis en op Zoom werkt? Je doet het omdat je van mode houdt, en het is je snoepje. Het is iets waardoor je je beter gaat voelen.”

Saks Fifth Avenue CEO Marc Metrick

“Wat mensen echt willen is simpele nostalgische vreugde. In lockdown draag je alleen juwelen voor jezelf. Er is niemand om indruk op te maken.”

Zoe Benyon, creatief directeur en medeoprichter van Robinson Pelham

“Als je op een virtueel platform of een rode loper staat, willen mensen visueel geprikkeld worden, en de enige manier waarop je dat kunt doen is met een paar goede fijne sieraden. De kleren? Bof. Maar de juwelen? Die zijn er om te blijven.”

Matthew Harris, oprichter van Mateo New York

“COVID heeft de zeer grote kloof blootgelegd die er in onze samenleving bestaat tussen de haves en de have-nots. In veel opzichten zullen wij, als verantwoordelijke leden van het bedrijfsleven, worden beoordeeld op de manier waarop wij reageren om degenen die minder fortuinlijk zijn dan wijzelf, te steunen”.

CIBJO (The World Jewellery Confederation) president Dr. Gaetano Cavalieri

“Ik zag een grote kloof tussen wie de klant was en wie de merken in de advertenties voorstelden. Sommige marketing is verzonnen om je onzeker te laten voelen, en we waren hier allemaal medeplichtig aan.”

Juweelontwerper Alexis Bittar

“Mensen gaan echt tweeduizend woorden lang tekeer op LinkedIn over hoe erg ze de Tiffany & Co ´not your mother’s Tiffany´ campagne haten. Ik heb nog nooit zoiets gezien.”

Marketing strateeg Michael J. Miraflor

“Alex Šepkus zou zeggen: ‘Ik weet niet waar het idee vandaan komt, ik ga gewoon zitten en werken en er komen dingen uit deze vingertoppen. Ik ben gezegend.'”

Jeff Feero, zakenpartner van Alex Šepkus, na Šepkus’ overlijden

“Ik heb soms nog moeilijkere beslissingen moeten nemen dan mijn man. Maar ik doe het graag. Ik was niet bang toen ik 13 was, en ik ben nu niet bang.”

Helene Fortunoff, juwelier

“Een goede ontwerper zijn is voor mij het simpelste wat er is. Maar om een goed mens te zijn, dat zal moeilijk worden. Maar ik wil het wel proberen.”

Tiffany ontwerper Elsa Peretti

“Toen ik mijn ring in 1982 kreeg, ging ik eerst naar een andere winkel en daar zeiden ze: ‘Je kunt beter naar Tiffany’s gaan’, en toen ik daar aankwam, was het zo en het is nog steeds zo – ik weet niet of het zo zal blijven – de meest democratische winkel waar ik ooit ben geweest en die mooie dingen verkoopt. Democratisch met een kleine d.”

Een aandeelhouder van Tiffany’s

“Ik ben ervan overtuigd dat de weg vooruit een mix van digitaal en bakstenen zal zijn. Waarom? Omdat je aan het eind van de rit nooit een handdruk kunt vervangen.”

Sascha Moeri, CEO, Carl F. Bucherer,

“Als uw geheugen van het afgelopen jaar werd gewist en ik u vertelde dat een pandemie over de wereld zou razen, waardoor we allemaal trouwe aanhangers van online winkelen zouden worden, hoeveel procent van de verkoop zou u dan veronderstellen dat e-commerce van de totale consumptie zou uitmaken? De realiteit – iets meer dan 14% van de verkoop – is eigenlijk schokkend. De conclusie moet niet zijn ‘e-commerce eet de wereld op’, maar ‘ondanks lockdown, winkelsluitingen, massaontslagen en wereldwijde logistieke netwerken die qua verfijning kunnen wedijveren met die van militairen, was e-commerce minder dan een zesde van de omzet in de VS’.”

Analist Elena Burger

“Je Amazon Prime abonnement opzeggen is statistisch gezien onbelangrijk voor Amazon. Ze zullen het nooit voelen. Maar de kleine bedrijven in jouw buurt zullen absoluut de toevoeging van een nieuwe klant voelen. Individuele keuzes maken een groot verschil voor hen.”

Danny Caine, auteur van ‘How to Resist Amazon and Why’

“In het begin van de pandemie postte ik meer kook- dan sieradenberichten op sociale media, en mijn personeel zei: ‘Wat ben je aan het doen?’ Ik zei: ‘Oké, ik zal een ring dragen als ik uien versnijd.'”

Designer Mimi So

“Ik begon politieke posts op Instagram te plaatsen op dezelfde manier als ik voetbal of zingend in de auto op weg naar de Vegas-show plaats, en mensen begonnen terug te duwen. En ik had zoiets van, ‘Kijk, dit is mijn feed. En dit zijn gewoon mijn meningen. Het is niets meer. Maar het zijn de genuanceerde meningen van een behoorlijk slimme meid. Als je ze niet leuk vindt, blijf dan weg. Ik ben niet voor iedereen. Dat vertel ik mensen de hele tijd. Misschien ben ik niet geschikt voor jou. Ik ben heavy cream.”

Vintage bedel juwelen handelaar Mick Edwards

“Maar al te vaak gebruiken bedrijven prachtige marketingtaal en zeggen ze alle juiste dingen over sociale verantwoordelijkheid. Maar zelden kijkt iemand onder de motorkap. In dat geval is het zinloos.”

Anneke Von Wounderberg, uitvoerend directeur, RAID (Rights and Accountability in Development)

“We proberen echt weg te blijven van de term duurzaam kledingstuk, want dat impliceert dat we de bestemming hebben bereikt. Dat hebben we echt niet. Het is een voortdurende reis.”

Alice Hartley, directeur van productduurzaamheid en circulariteit bij the Gap

“Niemand wil met een luchtvaartmaatschappij vliegen die niet veilig is. Zo zal het ook gaan met duurzaamheid. In de toekomst zullen consumenten geen zaken meer doen met een bedrijf dat niet de juiste dingen doet.”

Cartier CEO Cyrille Vigneron