Afbeelding: nationaljeweler.com

John Kennedy heeft sinds het begin alle JCK Las Vegas vakbeurzen bijgewoond. Hier bespreekt hij waarom juwelenbeurzen over het algemeen veilig zijn en welke eenvoudige voorzorgsmaatregelen aanwezigen kunnen nemen om zichzelf nog veiliger te voelen.

Hoe is de veiligheidssituatie in de juweliersbranche veranderd sinds 2019?

De afgelopen tweeënhalf jaar waren er heel weinig verkopers op pad, en dus ook heel weinig overvallen op reizende verkopers. Nu COVID enigszins achter ons ligt, zien we een stormloop van overvallen. Nu meer mensen reizen, reizen de criminelen die deze misdaden plegen ook weer. We hebben onlangs drie grote overvallen gezien.

Ik denk dat er een gevoel is dat omdat er de laatste jaren geen grote verliezen zijn geweest, mensen geruster kunnen zijn. En dat kunnen ze niet.

Wat moeten mensen in gedachten houden als het gaat om veiligheid op een vakbeurs?

Uw juwelen van en naar de beurs brengen kan lastig zijn. De traditionele aanbeveling die wij doen is dat u uw juwelen van en naar de vakbeurs moet verzenden. Maar voor een verscheidenheid van een redenen-voornamelijk kosten- doen de mensen dat niet.

Ook moeten exposanten hun producten ’s nachts niet in hun stand laten liggen. Op een recente vakbeurs liet iemand zijn rugzak achter in zijn stand, en die werd gestolen door een indringer. Gelieve alle producten die u heeft in een kluis in uw stand of in de kluis van de beurs te leggen. Als het druk is in uw stand, zorg er dan voor dat u alles opbergt wat u hebt of vraag een bewaker of extra hulp. Maar laat geen goederen op de toonbank liggen. Stop spullen weg. Daarvoor is alles te kwetsbaar.

Zelfs spullen in de kamers laten liggen is geen goed idee. We vertrouwen hotelkluizen helemaal niet.

En laat uw sieraden niet zien of uitstallen in een restaurant of hotellobby. Dat is erg gevaarlijk. Juweliers die naar beurzen komen hebben de neiging om hun meest indrukwekkende dingen te dragen. Dat is niet erg. Je moet alleen wel de juiste veiligheidsprotocollen volgen. Draag je badge niet buiten het terrein. Praat niet over juwelenzaken op een manier die kan worden afgeluisterd. Als je een koffer bij je hebt die eruit ziet alsof er juwelen in zitten, kun je een doelwit zijn.

We horen steeds op het nieuws dat de misdaad stijgt. Is dat waar in de juwelenindustrie?

Nee. Wat we merken is dat het omhoog gaat vanaf de zeer lage basis die we zagen tijdens COVID, toen het een record dieptepunt bereikte. Het is niet eens op het niveau van voor de COVID. Er zijn enkele ophefmakende misdrijven en concentraties van criminaliteit, maar in termen van statistieken, verliezen en het totale bedrag van de verliezen, is de juwelencriminaliteit sterk gedaald.

Het is hetzelfde als met andere misdaadstatistieken. Ik herinner me dat er 2.400 moorden per jaar waren in New York. Nu zijn het er 400. Dat is een stijging ten opzichte van 300. Dus, het is gestegen, maar criminaliteit is nog steeds op een historisch laag niveau.

Hoe zit het met criminaliteit op vakbeurzen?

Vakbeurzen zijn een veilige plaats. Ze zijn zeer goed beveiligd. De beurzen geven een fortuin uit aan beveiliging. Deze vakbeurzen zijn een belangrijke business voor de lokale steden, en de politie is zeer waakzaam tijdens dit soort evenementen.

Zelfs voor COVID, zagen we dat de vakbeurzen veel veiliger waren geworden. Een aantal jaren terug, konden er 10 diefstallen zijn tijdens een vakbeurs. Dat zien we nu niet meer. De verliezen die we op de beurs zien, zijn meestal op de werkvloer – afleidingen, producten die ’s nachts worden achtergelaten.

Hoewel je voorzichtig moet zijn, zijn vakbeurzen in wezen een veilige plek voor de overdracht van juwelen. Als er voor miljarden dollars aan juwelen wordt verkocht, en er wordt 100.000 dollar verloren, dan is dat bijna onbeduidend.