Afbeelding: Okavango Diamond Company Botswana

Okavango Diamond Company (ODC) heeft een 20-karaats geslepen steen onthuld, de grootste blauwe diamant die uit Botswana komt.

Het Gemological Institute of America (GIA) heeft de ovale geslepen briljant, als type IIb diamant beoordeeld als fancy deep blue, met VVS2 zuiverheid, aldus ODC.

Vanaf het eerste moment dat we de diamant zagen, was het duidelijk dat we iets heel bijzonders hadden“, zei Marcus ter Haar, managing director van ODC, woensdag. “Iedereen die de 20-karaats geslepen diamant heeft bekeken, heeft zich verbaasd over de unieke kleur, die velen zien als verschillend van elke blauwe steen die ze eerder hebben gezien. Het is ongelooflijk ongebruikelijk dat een steen van deze kleur en aard uit Botswana is voortgekomen – een once-in-a-lifetime vondst, die ongeveer net zo zeldzaam is als een nieuwe ster in de Melkweg.”

De steen van 20,46 karaat – gesneden uit 41.11-karaat ruw – werd gewonnen uit de Orapa-mijn, die toebehoorde aan Debswana, een joint venture tussen De Beers en de regering van Botswana. ODC, gevestigd in Gaborone, dat toegang heeft tot 15% van de mijnproductie van Debswana.

De Okavango Blue, vernoemd naar de Botswana werelderfgoedlocatie, de Okavango Delta, zal de komende maanden worden tentoongesteld voordat hij aan het eind van het jaar te koop wordt aangeboden.