Als model voor het ‘diamanten doen goed verhaal‘ is Botswana bijzonder kwetsbaar geweest tijdens de pandemie. De grote afhankelijkheid van de diamantsector betekent dat de economie van het land toeneemt wanneer de markt het goed doet en verzwakt wanneer de vraag terugvalt.

De pandemie verspreidde zich net toen de vooruitzichten voor de lokale industrie steeds beter werden. De Beers en de overheid waren van plan hun partnerschapsakkoord in 2020 te vernieuwen.
De overeenkomst voor 10 jaar heeft de neiging om een katalysator te zijn voor de groei van de sector van het begunstigde land en benadrukt de noodzaak om de economie van het land uit te breiden tot buiten de diamantsector. De diamantwinning zal immers niet eeuwig duren. Het land heeft een noodplan nodig voor het geval zijn voorraden uitgeput raken.

Hierbij spelen twee strategieën een rol: diversificatie van de economie in het algemeen, waarbij sectoren als toerisme, infrastructuur en technologie een centrale rol spelen; en de inspanning om de activiteit binnen de diamantindustrie te verbreden.

De handel heeft het afgelopen decennium belangrijke stappen gezet, voor een groot deel dankzij De Beers. De verplaatsing van zichten van Londen naar Gaborone in 2013 veranderde het landschap van de diamantindustrie, waardoor de grote fabrikanten gedwongen werden om 10 keer per jaar naar zuidelijk Afrika te reizen. Terwijl ze de bezienswaardigheden in Botswana bezoeken, kunnen ze ook deelnemen aan aanbestedingen van Okavango Diamond Company (ODC) en Lucara Diamond Corporation, en ze zijn een korte vlucht verwijderd van de verkoopsevenementen die in het naburige Zuid-Afrika plaatsvinden.

Maar er is ook een gevoel dat Botswana’s begunstigingsprogramma is vastgelopen. Dat maakt de onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst nog belangrijker. Hebben lokale fabrikanten de capaciteit om meer ruw aan te pakken? Hoe gaat het met het parastatale ODC? Kan De Beers het zich veroorloven om meer van zijn eigen aanbod op te geven om groei van ODC mogelijk te maken? En hoe zit het met hun gezamenlijke mijnbouwprogramma’s? Is het nu tijd om te investeren in uitbreiding?

De vragen suggereren een gespannen relatie tussen De Beers en Botswana, maar ze hebben een lange geschiedenis van samenwerking. En Covid-19 – die hen heeft gedwongen om de besprekingen uit te stellen tot 2021 – heeft hen misschien nog dichterbij elkaar gebracht.