Afbeeldingen: Boucheron

De nieuwe collectie juwelen van Boucheron, Histoire de Style, werd vorige maand onthuld tijdens de Paris Haute Couture Fashion Week: New Maharajahs, is rijk aan bergkristal, smaragden, parels, parelmoer en diamanten. Maar het is de premisse – het herbeleven van een historisch, intercultureel moment voor Boucheron en Bhupinder Singh, de maharadja van Patiala, bijna 100 jaar geleden – die de juwelen doet schitteren in een uniek evocatief licht.In 1928 bezochten Singh en zijn gevolg het atelier van Boucheron op de Place Vendôme in Parijs met een batterij diamanten, robijnen, smaragden en parels voor Louis, zoon van Frédéric Boucheron, om te gebruiken in wat uiteindelijk een epische opdracht op maat zou worden: 149 juwelen in totaal, met stapels supergrote parures die de weelderige line-up domineren, velen van hen trapsgewijs en golvend met reusachtige smaragd cabochons of rijen van glinsterende parels.

Deze opdracht van de maharadja van Patiala leek wel een sprookje, het is iets om van te dromen,” zei Claire Choisne, creatief directeur van Boucheron, in een verklaring. “In onze archieven hebben we de 149 originele ontwerpen bewaard waaruit ik mijn inspiratie voor deze collectie heb gehaald. Ik wilde deze ontwerpen overzetten naar de 21ste eeuw, en ze opnieuw uitvinden voor de maharani’s en maharadja’s van vandaag.

De onbetwistbare ster van de show is een parure van smaragd, diamant en bergkristal die rechtstreeks verwijst naar één van de belangrijkste juwelen in de oorspronkelijke opdracht van de maharadja: in de 2.0-versie, zoals ontworpen door Choisne, sieren 40 karaat Colombiaanse smaragden het middenstuk, dat kan worden losgemaakt en als broche kan worden gedragen. Op zichzelf wordt de ketting een schitterende kraag, bekleed met diamanten en baguette geslepen smaragden. Er is ook een paar bijpassende oorbellen die de configuratie van de ketting uit 1928 nabootsen in een spiraalvormige hoepelvorm met diamanten platina staafjes bezaaid en getopt met druppelvormige cabochons van smaragd.

Dat Singh, een imposante figuur van 1 meter 80, in die tijd bekend stond om zijn extravagante juwelen – hij werd zelden gezien zonder halskettingen en weelderige armbanden – lijkt ook een toetssteen te zijn voor de collectie, die tot leven wordt gebracht door campagnebeelden met ook een mannelijk model dat een aantal van de juwelen als broches draagt.

Het Mughal-tijdperk is de laatste tijd een veelbesproken onderwerp in de juwelenwereld – en zelfs het onderwerp van een schandaal – maar Boucherons nieuwste uitstapje voelt aan als een echte valentijn aan zijn verleden, en aan de rol van India in zijn verhaallijn. De gedrapeerde New Maharani Cristal halsketting bijvoorbeeld, werd geïnspireerd door traditionele Indische lange halskettingen en bevat bergkristalelementen zoals meloenvormige facetgeslepen kralen volgens de Indische traditie.

Er zijn ook 10 armbanden geïnspireerd door traditionele churiyans-armbanden gedragen door Indische vrouwen wanneer ze trouwen, die worden vereerd als tekens van bescherming. Boucheron heeft deze traditionele sieraden opnieuw uitgevoerd in wit goud bezet met diamanten, paarlemoer en parels.

Boucheron Histoire de Style 1