Afbeeldingen: Boodles website – oorbellen uit Peace of Mined collectie

Boodles haalt zijn volledige aanvoer van het gele metaal uit één enkel verantwoord mijnbouwproject in Mali.

Degenen die een meer ethische manier zoeken om juwelen te produceren, lijken momenteel in twee kampen verdeeld te zijn:

  1. zij die geloven dat het gebruik van gerecycleerde materialen de enige weg vooruit is, en
  2. zij die liever investeren in verantwoorde mijnbouw.

Het Britse juwelenmerk Boodles bevindt zich in het laatste kamp.

Wij zijn er niet van overtuigd dat elk beetje goud dat gerecycled wordt, noodzakelijkerwijs ethisch verantwoord gewonnen is,” zegt Boodles marketingdirecteur James Amos. Hij is een zesde-generatielid van de familie die het bedrijf runt. “Het in een ’toverketel’ stoppen en aan de andere kant van het proces zeggen dat het gerecycled is, is een beetje zoals geld witwassen – het goud wordt gewassen. Andere mensen hebben daar een andere kijk op, en ik wil niemand beledigen, maar zo denken wij er nu eenmaal over.

Daarom heeft Boodles een radicale verandering doorgevoerd in de manier waarop het edelmetaal wordt ingekocht. In plaats van ongemunt goud van onbepaalde oorsprong te kopen, heeft het bedrijf ervoor gekozen om nieuw gewonnen goud uit één enkele mijn in het West-Afrikaanse land Mali te betrekken via raffinaderij Betts Metals. De juwelier en de raffinadeur hebben een relatie die al tientallen jaren oud is. Toen de familie Betts details deelde over een nieuwe onderneming genaamd Single-Mine Origin (SMO) goud, was Boodles erop gebrand om het te ondersteunen. Toen het SMO-project in 2019 van start ging, kondigde Boodles aan dat het een van de eerste juweliers zou zijn die met het initiatief zou werken. In 2021 volgde Boodles met een nieuwe aankondiging: het was overgestapt op het gebruik van alleen SMO-goud uit de Yanfolila-mijn in Mali doorheen zijn hele bedrijf.

Boodles eerste winkel

De familie Kirk richtte in 1798 een juwelierszaak op, die later Boodle en Dunthorne zou overnemen.

Inzetten op Betts

Betts Metals, opgericht in 1760, was al een gevestigde waarde als raffinaderij toen Dan Betts in het begin van de jaren 2000 besloot om zich aan goudprospectie te wagen. Betts – die nu aan het hoofd staat van Hummingbird Resources, een bedrijf dat speciaal is opgericht om de SMO-inspanning te leiden – kocht mijnrechten in Mali. Hij vond goud en begon vervolgens een duurzaam mijnbouwproject op te zetten om het goud volledig traceerbaar te maken.

Hummingbird houdt zich niet alleen aan de principes voor verantwoorde goudwinning van de World Gold Council (WGC), maar is ook “toegewijd aan het opbouwen van een blijvende positieve nalatenschap voor de bewoners van de gemeenschappen waar we actief zijn“, aldus de website. Deze nalatenschap omvat het financieren van schoonwatersystemen, het sponsoren van leraren om onderwijs te geven in plattelandsgemeenschappen, het samenwerken met de medische organisatie Critical Care International om artsen naar de regio te brengen, en het financieren van alternatieve industrieën voor het gebied, zoals zeepfabrieken en boerderijen.

Cruciaal voor Boodles, dat 10 winkels te vullen heeft, is dat SMO gold consistentie biedt. Het bedrijf had gekeken naar andere programma’s die gecertificeerde edele metalen uit artisanale mijnen aanboden, maar vond die minder betrouwbaar. Yanfolila heeft tot nu toe bewezen over voldoende aanbod te beschikken om aan de vraag van de juwelier te voldoen. De productieverwachting van de mijn voor 2022 ligt tussen 87.000 en 97.000 ounces.

Het hele pakket leek ons erg aantrekkelijk,” zegt Amos. “Het gaat er niet alleen om dat we mensen in de ogen kunnen kijken en kunnen zeggen: ‘We weten 100% waar uw goud vandaan komt’ – wat tegenwoordig behoorlijk belangrijk is, maar niet iedereen vraagt ernaar. Wij willen de gemeenschappen steunen die steun nodig hebben. Sommige bedrijven hebben de goudwinning weggehaald bij ambachtelijke mijnbouwgemeenschappen vanwege vermeende ethische kwesties, maar wij vinden dat we de gemeenschappen moeten steunen die afhankelijk zijn van de inkomsten uit de mijnen. Afrika heeft de grootste behoefte van allemaal. Het schenkt zoveel als continent, zijn hulpbronnen zijn ongelooflijk, en wij denken dat het belangrijk is om bij ze te blijven.

Op naar diamanten?

Boodles heeft onlangs geëxperimenteerd met de uitbreiding van het SMO-concept naar diamanten in zijn Peace of Mined collectie, die in mei is uitgebracht. De 25 juwelen van de lijn zijn allemaal voorzien van diamanten uit de Cullinan-mijn in Zuid-Afrika. Boodles directeur Michael Wainwright en zijn dochter Honour, die ook in het bedrijf werkt, hebben de ruwe diamant in februari persoonlijk opgehaald. De twee treden in de voetsporen van Michaels vader, Anthony Wainwright, die in 1977 voor het eerst een witte overall aantrok en afdaalde in de beroemde mijnschacht. Boodles liet zijn eigen meester-slijper in Londen de stenen slijpen en stuurde ze dan naar New York voor certificering voordat ze in op maat gemaakte ontwerpen werden gezet.

Amos zegt dat Peace of Mined om verschillende redenen goed is aangeslagen: het sterke traceerbaarheidsverhaal, de familieband met de mijn en de koninklijke herkomst, aangezien Cullinan de bron was van de belangrijkste diamanten in de Britse kroonjuwelen.

Boodles lanceerde de collectie tijdens het Platina Jubileum van Koningin Elizabeth II.

Desondanks ziet Amos Boodles niet snel overschakelen op SMO-diamanten zoals het dat met goud heeft gedaan. “Ik zou graag ja zeggen, maar er zijn zoveel verschillende vereisten voor diamanten. Je hebt duizenden kleine diamanten nodig, maar ook grotere, gevormde diamanten. We hebben slechts drie diamantleveranciers gebruikt, allemaal met een Responsible Jewellery Council (RJC)-certificering. Om alle diamanten van één mijn te krijgen is nog niet mogelijk, heb ik me laten vertellen. Maar 10 jaar geleden zou je ook niet denken dat SMO goud mogelijk was.

Boodles showroom