Afbeelding: Art Deco Cartier broche – Chiswick Auctions

Een Art Deco Cartier diamant en bergkristal broche verkocht voor 10 keer de hoogste schatting. Zo werd het één van de top vijf lots ooit verkocht op Chiswick Veilingen.

Het stuk was vroeger eigendom van de New Yorkse socialite Augusta McCagg, een familielid van de familie Vanderbilt. Deze familie was beroemd om haar scheepvaart- en spoorwegimperiums. Het bracht 150.000 pond (212.350 dollar) op tijdens de verkoop op 28 mei. Dit na zeer concurrerende biedingen, aldus het Londense veilinghuis.

Deze Cartier broche is een prachtig voorbeeld van de vroege invloed die de Indiase kunst had op de juwelen die Cartier creëerde,” zei Sarah Duncan, hoofd juwelen bij Chiswick Veilingen. “Uitgebreid onderzoek naar de familiegeschiedenis en connecties, gecombineerd met het feit dat dit stuk nog nooit eerder op de open markt is geweest, maakten het zeer gewild voor onze internationale bieders.

Andere juwelen dan de broche

In totaal bood Chiswick 12 juwelen van McCagg. Hieronder een Art Deco 3-karaats ring met diamant en saffier, die 33.750 pond (47.779 dollar) opbracht. Daarmee verpulverde die ook de hoogste schatting van 9.000 pond (12.741 dollar). Een ander item uit de collectie, een zakhorloge uit het begin van de 20e eeuw van Tiffany & Co, ging voor 4.750 pond (6.724 dollar) van de hand, meer dan drie keer de hoogste schatting.

Een privécollectie van een persoonlijke vriendin van de gevierde Engelse juwelier Wendy Ramshaw ging ook onder de hamer. Deze stukken, die voor 100% verkocht werden, brachten meer dan 230% van hun gecombineerde voorverkoop schatting op, aldus Chiswick.

Andere opmerkelijke items waren een peervormige, 4,10 karaat, fancy gele diamanten ring, die 31.250 pond (44.240 dollar) opbracht, en een getrapte, 5,47 karaat diamanten ring, die 28.750 pond (40.700 dollar) opbracht. Beide ruim boven hun hoogste schatting.

In totaal verkocht Chiswick 85% van de aangeboden items. De gecombineerde waarde was het op één na beste resultaat dat het veilinghuis ooit voor een juwelenverkoop heeft behaald.