(Van links naar rechts): Yoram Dvash, president van de IDE, en Li Qiang, president van de SDE, ondertekenen het memorandum van overeenstemming, terwijl Jacob Korn, president van IsDMA, ernaar kijkt. (Foto: Efi Sameach)

Chinese diamantbedrijven zullen grote stenen sturen naar een nieuwe fabriek in Israël om te laten slijpen, aldus de industriële organisatie in het Midden-Oosten.

Beurzen in beide landen bereikten de deal deze week tijdens een bezoek aan Israël door Lin Qiang, voorzitter van de Shanghai Diamond Exchange (SDE). De nieuwe slijperij zal naar verwachting in januari worden geopend tijdens de komende internationale diamantweek in Israël.

De deal maakt deel uit van een ruimer ‘memorandum of understanding’  ondertekend door Qiang en Yoram Dvash, zijn tegenhanger bij de Israel Diamond Exchange (IDE). Volgens het memorandum zullen de diamantindustrieën van beide landen elkaar ook kantoren en andere commerciële ruimtes bieden en gezamenlijke deelname aan educatieve cursussen mogelijk maken, zei het Israël Diamond Institute (IDI). De twee partijen zullen elkaar ook helpen om hun diamantindustrieën te ontwikkelen.

Dit is een zeer ongebruikelijke situatie, waarin de Chinese diamantbedrijven hun grote diamanten naar Israël zullen sturen om ze te laten slijpen,” zei Dvash. “De oprichting van onze nieuwe slijperij voor grote stenen maakt deel uit van de technologische revolutie die we bij IDE implementeren, waaronder de lancering van ’s werelds grootste online winkel voor diamantverkoop. Technologie is de manier om onze branche naar de toekomst te leiden, vooral in het licht van de uitdagingen waar we de laatste tijd mee te maken hebben gehad.

De Israëlische slijperijsector is achteruit gegaan omdat lagere kosten India hebben geholpen haar marktaandeel te vergroten. Het slijpen van grotere diamanten bleef echter grotendeels in Israël vanwege lokale expertise, zeggen industrieleiders in het land. FDI en IDI investeren meer dan $ 3 miljoen in de nieuwe grote slijperij van de Ramat Gan-beurs om haar slijperij activiteiten nieuw leven in te blazen.

Het heeft twee slijpcentra die 1100 vierkante meter beslaan en ongeveer 150 slijpmachines zullen gebruiken. Organisaties verwachten dat de fabriek duizenden geslepen diamanten per jaar produceert beginnend bij 5 karaat en groter.