Pionierende techfirma Sarine zegt dat het de diamantindustrie zal revolutioneren met de introductie van het allereerste in-house classificatiesysteem voor diamanten.

De AI-gestuurde cloud-linked technologieën zullen fabrikanten, groothandelaren en zelfs detailhandelaren in staat stellen om automatisch ter plaatse stenen te sorteren op het vlak van de 4C’s, waardoor het niet langer nodig is om ze naar een laboratorium van een derde partij te sturen.

Het eGradingssysteem uploadt de resultaten vervolgens rechtstreeks naar de cloud voor online B2B-toegang en de daaropvolgende rapport generatie.

Het bedrijf beschrijft het als “het nieuwe paradigma dat een revolutie teweeg zal brengen in de manier waarop de geslepen diamant wordt gesorteerd door industriële spelers, in het algemeen en fabrikanten in het bijzonder“.

Het zegt dat eGrading tijd en geld zal besparen door het verwijderen van de noodzaak voor “het huidige inefficiënte en dure proces van offsite naar een derde partij te stappen met een faciliteit om diamanten te classificeren“.

“Het zal het mogelijk maken om werkelijk objectief en consistent 4C’s te classificeren in een fractie van de tijd die momenteel nodig is en tegen lagere directe kosten per verslag en vrijwel geen indirecte kosten”.

David Block, CEO van de in Israël gevestigde Sarine groep, zei: “We zijn verheugd om weer in de voorhoede te staan van een revolutionaire ontwikkeling in de diamantindustrie.

Net zoals onze innovaties in de planning en productieprocessen tijd besparen, risico’s verminderen en het rendement verhogen, wat direct ten goede komt aan het bedrijfsresultaat van onze midstream-klanten, zullen we vergelijkbare tijd- en kostenbesparende voordelen introduceren, samen met extra consistentie en objectiviteit in het 4Cs-sorteerproces, ten voordele van de hele waardeketen“.

Wat achtergrondinformatie over het classificeren van diamanten

De kwaliteit en waarde van een diamant wordt bepaald door een reeks criteria die bekend staan als de “4C’s” van diamant. Dit zijn Kleur (color), Slijpsel (cut), Helderheid (clarity) en Karaatgewicht (carat weight). Het is belangrijk om deze criteria te kennen om met een gerust hart diamanten sieraden, of zelfs een enkele ongemonteerde diamant, te kunnen kopen.

Classificatie diamanten – De kleur (color) van de diamant is de eerste van de 4 C’s

Een diamant wordt gewaardeerd volgens criteria van kleuren die de volgorde van het alfabet volgen, beginnend met de letter D voor de mooiste kwaliteit tot aan de letter Z.

Classificatie diamanten – Slijpvom (cut) dit is de tweede van de 4 C’s

Het slijpen van een diamant is essentieel omdat het toelaat om de schittering en de helderheid van de steen te onthullen. Zelfs kleurloos en zuiver, zal een slecht geslepen diamant niet al zijn vuur tonen en de waarde ervan zal worden beïnvloed.

Classificatie diamanten – De zuiverheid van de diamant, oftewel helderheid (clarity), is de derde van de 4 C’s

De ” tekortkomingen” in een diamant worden aangeduid in termen van insluitsels. Hun aantal, verdeling, grootte en type hebben een beslissende invloed op de waarde van de steen. Een zuivere diamant heeft geen insluitsels en wordt “intern foutloos” (internally flawless) genoemd.

Classificatie diamanten – het karaatgewicht (carat weight) van de diamant is de laatste van de 4 C’s

Het gewicht van een diamant wordt gemeten in karaat. Aangezien de grootste diamanten ook de zeldzaamste zijn, stijgt de prijs van een diamant exponentieel met zijn gewicht, voor dezelfde kwaliteit.