De verkoop en de productie van De Beers namen een duik in het tweede kwartaal, omdat Covid-19 de vraag naar diamant doorheen de supply chain neersloeg; dit kwam voor in combinatie met de gedwongen tijdelijke sluiting van verschillende mijnen.
“De vraag naar ruwe diamant werd significant beïnvloed door een combinatie van Covid-19 beperkingen die de vraag van de consument en de toegang tot Zuid Afrika beïnvloeden, evenals de streng beperkte snij- en slijpcapaciteit toe te schrijven aan lockdowns, in het bijzonder in India,” zei De Beers op donderdag.
De ruwverkoop daalde 96% jaar op jaar tot $56 miljoen nadat het bedrijf zijn maart-april zicht – eerste van het kwartaal – annuleerde en klanten toestond om alle aankopen van mei en van juni naar later op het jaar uit te stellen. Het verkoopvolume daalde met 97% tot 300.000 karaat en de prijzen daalden ook, merkte de mijnbouwer op.
De meeste zichthouders konden de gebruikelijke verkopen in Botswana niet bijwonen als gevolg van reisbeperkingen. De pandemie had ook gevolgen voor internationale zendingen.
Ondertussen verminderde de sluiting van de Indische productiesector de vraag naar ruw: fabrieken in Surat, het slijpcentrum van het land, sloten in maart voor ongeveer twee maanden, en voortdurende virusuitbraken hebben het heropeningsproces verstoord.
De ruw productie van De Beers daalde in de loop van het kwartaal met 54% tot 3,5 miljoen karaat omdat de mijnbouwer zijn productie verlaagde om de zwakke vraag te weerspiegelen. De maatregelen van de regeringen van Zuid Afrika om het coronavirus in te dammen, beperkten ook het vermogen van het bedrijf om te opereren, waarbij Botswana en Zuid-Afrika, naast Canada en Namibië, een groot deel van de mijnbouwactiviteiten voor hun rekening nemen.
Het verkoopvolume voor de eerste helft van 2020 daalde met 44% op jaarbasis tot 9,2 miljoen karaat, waarbij de gemiddelde verkoopprijs met 21% daalde tot $119 per karaat. Het bedrijf verkocht een groter aandeel van minderwaardige ruw dan een jaar geleden, en de gemiddelde ruw prijs over de hele periode daalde met 8% op jaarbasis op vergelijkbare basis.
Ondanks deze tegenslagen handhaafde De Beers zijn productievoorspelling van 25 miljoen tot 27 miljoen karaat voor het hele jaar. Zij zal deze vooruitzichten echter herzien op basis van de verstoringen van Covid-19 en “de timing en de omvang van het herstel van de vraag“, aldus De Beers.