De Amerikaanse consumentenbestedingen bleven op Cyber Monday achter bij de verwachtingen omdat problemen met de bevoorrading de aankooppatronen verstoorden en de kortingen van de retailers beperkten, aldus Adobe Analytics.

De verkoop via e-commerce op die dag daalde met 1,4% jaar op jaar tot 10,7 miljard dollar, vergeleken met de 10,8 miljard dollar die vorig jaar werd uitgegeven, aldus Adobe dinsdag.

Het cijfer is veel lager dan de oorspronkelijke voorspelling van de dataleverancier van maximaal 11,3 miljard dollar, maar de dag was nog steeds de grootste van het jaar voor online winkelen. De verkoop kreeg een impuls door aankopen van speelgoed, cadeaubonnen, boeken, videospelletjes en kinderproducten.

Cyber Monday was de derde grote winkeldag van het seizoen waarop de verkoop achterbleef bij de prognoses van Adobe. In de Cyber Week – van Thanksgiving Day tot en met Cyber Monday – werd in totaal 33,9 miljard dollar uitgegeven, een daling van 1,4% ten opzichte van een jaar geleden, terwijl de verkoop op Black Friday met 1,3% daalde en de verkoop op Thanksgiving vlak bleef op jaarbasis.

Met vroege deals in oktober wachtten consumenten niet op kortingen op grote winkeldagen als Cyber Monday en Black Friday“, zegt Taylor Schreiner, directeur van Adobe Digital Insights. “Dit werd verder aangewakkerd door een groeiend bewustzijn van uitdagingen in de supply chain en de beschikbaarheid van producten. Het spreidde de e-commerce uitgaven over de maanden oktober en november.

De verkoop op Cyber Monday haperde omdat de kortingen zwak bleven door de beperkingen in de toeleveringsketen. Elektronica werd met 12% afgeprijsd, tegenover 27% vorig jaar, terwijl sportartikelen en toestellen met 8% werden afgeprijsd, tegenover 20% een jaar geleden. Ondertussen bleef het aantal out-of-stock berichten toenemen, met 8% in vergelijking met een week eerder en 169% in vergelijking met januari 2020.

Inclusief het totaal van Cyber Monday hebben consumenten sinds 1 november 109,8 miljard dollar uitgegeven, een stijging van 12% ten opzichte van vorig jaar. Op 22 van die winkeldagen is meer dan 3 miljard dollar online uitgegeven, tegenover negen dagen in 2020.

De verkoop zal op jaarbasis met 10% stijgen tot 207 miljard dollar over de volledige periode van november tot december, voorspelde Adobe, dat daaraan toevoegde dat het cijfer een nieuw record zou vestigen.