De regering van de Republiek Botswana en De Beers Group hebben hun bestaande overeenkomst voor de verkoop van de ruwe diamantproductie van Debswana met een jaar verlengd.

De overeenkomst loopt nu tot juni 2023.

“Na verdere positieve vooruitgang in de richting van een nieuwe overeenkomst in de eerste helft van 2022, hebben beide partijen ingestemd met de verlenging met één jaar om de lopende besprekingen te kunnen afronden”, aldus een verklaring.

Volgens Africa Intelligence heeft de president van Botswana, Mokgweetsi Masisi, tijdens een recent bezoek aan Antwerpen, België, gezegd dat hij geïntrigeerd was door de overeenkomst tussen HB Antwerp en mijnbouwer Lucara, die ook mijnen exploiteert in Botswana. Bij deze overeenkomst worden diamanten op krediet verkocht, en krijgt Lucara een percentage van de uiteindelijke geslepen prijs.

Debswana, dat een meerderheid van de diamanten van De Beers delft, is gezamenlijk eigendom van De Beers en de regering van Botswana.

De twee partijen onderhandelen al over een nieuwe overeenkomst sinds vóór de COVID-19-pandemie. De laatste overeenkomst tussen de twee partijen dateert van 2011. In die overeenkomst werd bepaald dat De Beers zijn diamantverkoop en -sortering zou verplaatsen naar Gaborone, Botswana. De verhuizing vond plaats in 2012.

Dit is de derde keer dat de overeenkomst wordt verlengd. De overeenkomst zou in 2020 aflopen, maar werd toen verlengd tot december 2021 vanwege COVID-19. Vorig jaar hebben beide partijen de overeenkomst met zes maanden verlengd.