Afbeelding: De Beers

Tijdens het zicht in Botswana deze week bood De Beers al zijn zichthouders diamanten aan waarvan de herkomst doorheen de pipeline kan worden getraceerd, via zijn op blockchain gebaseerde Tracr-platform.

We bieden al enige tijd oorsprongsinformatie op factuurbasis aan,” zegt David Prager, chief brand officer van De Beers. “Maar dit is een heel nieuw niveau. Voorheen had je claims met betrekking tot de herkomst die niet konden worden gekoppeld aan de individuele diamant.

Dit programma “begint bij de bron, en geeft elke diamant een unieke Tracr ID,” zegt hij. “Wanneer de fabrikanten die diamanten als geslepen aan detailhandelaren verkopen, kan de detailhandelaar de ID opzoeken in de Tracr-app en zien dat de diamant van ons afkomstig is.

Hoewel De Beers al sinds 2018 aan Tracr werkt, ziet Prager deze lancering als “een grote stap en een eerste stap tegelijk. We zien een toekomst waarin consumenten erop staan te weten waar hun producten vandaan komen en welke rol ze spelen in de wereld. Dit is onze eerste stap om dat op schaal aan te bieden.

Voorlopig zal de Tracr-info alleen aangeven dat de diamant van De Beers komt, niet uit welk van de vier producerende landen (Namibië, Zuid-Afrika, Botswana en Canada) hij afkomstig is.

Zonder al te veel vooruit te lopen, dit is de beginfase van de technologie,” zegt Prager. “We zien de technologie evolueren, waardoor we meer informatie over de landen van exploitatie kunnen toevoegen.

Momenteel wordt ongeveer 25% van de nieuwe productie van De Beers vermeld op het Tracr-platform; dat is momenteel beperkt tot ruwe diamanten van 1 ct. en hoger. Het doel op lange termijn is om de volledige productie van De Beers traceerbaar te maken.

We schatten dat Tracr vandaag ongeveer een miljoen individuele stenen per dag op het platform kan laden“, zegt Prager. “We zullen tijd nodig hebben om mensen in het systeem te integreren. Maar het algemene doel is om al onze productie op het platform te laden.

Dat omvat zelfs de kleinste stenen.

We weten dat er een uitdaging is in de industrie rond melee,” zegt hij. “We werken samen met zichthouders om een wereld te zien waarin er een oplossing is voor elke diamant die door de waardeketen beweegt, ongeacht de grootte.

De behoefte aan traceerbaarheid van diamanten is toegenomen met het opleggen van sancties op Russische diamanten, voegt Prager toe.

Hierdoor kan een detailhandelaar vertrouwen hebben in het product dat hij koopt en wat hij in zijn winkel verkoopt“, zegt hij.

Het Tracr-systeem brengt “kosten met zich mee, maar die zijn minimaal en weerspiegelen de snelheid waarmee dit op de markt wordt gebracht“, zegt hij.

Hoewel het Tracr-programma bedoeld is voor business-to-business-gebruik, zal de technologie de basis vormen voor de nieuwe code of origin van De Beers, die het bedrijf momenteel test voor consumenten.

Wat betreft de vraag of de sancties tegen De Beers’ grootste concurrent een impuls zullen geven aan de verkoop van het bedrijf, zegt Prager dat het nu al “op volle capaciteit” produceert.

De Amerikaanse vraag blijft robuust en sterk,” zegt hij. “Onze productie is wat ze is.