De Beers begint met een traceringsprogramma voor de diamanten die het aan zichthouders levert, omdat de mijnbouwer zijn gegevens beter wil gebruiken en ervoor wil zorgen dat klanten waarde creëren uit de ruwe diamant die ze bij hen kopen.

Het bedrijf zal fabrikanten om informatie vragen over geslepen eindproducten in het kader van zijn nieuwe leveringscontract, dat in april ingaat. Dit zal De Beers in staat stellen te controleren of de fabrikanten de goederen slijpen in plaats van ze door te verkopen. Het zal ook bronverificatie mogelijk maken en de mijnbouwer toegang geven tot cruciale marktinformatie.

Zichthouders denken dat De Beers details zal vragen over de afmetingen en kwaliteiten van de geslepen goederen. Het programma is momenteel een werk in uitvoering en de details zijn nog niet definitief.

Het plan komt in het kader van een grotere nadruk op waarde in de nieuwe driejarige overeenkomst. In het contract, dat loopt tot december 2023, zullen minder handelaren dan voorheen worden bevoorraad, omdat het bedrijf wil dat zoveel mogelijk klanten de goederen verwerken tot verkoopbare geslepen edelstenen in plaats van de ruwe edelstenen door te verkopen.

Daartoe zal De Beers de zichthouders in drie categorieën opsplitsen – fabrikanten, dealers en detailhandelaren – en elke groep een op maat gemaakte selectie van ruw aanbieden. De aanvraagprocedure is vorige maand afgesloten.

Ze willen controleren of mensen die zeggen dat ze spullen fabriceren dat ook echt doen,” zei een ingewijde op de ruwmarkt deze week. “Ze willen ook proberen een beetje beter te begrijpen hoe dat fabricageproces werkt.

Een optie zou zijn dat de klanten deze gegevens vrijwillig verstrekken, en in ruil daarvoor informatie krijgen over hoe de markt het ruw van De Beers verwerkt, zei een zichthouder, waarbij hij waarschuwde dat de plannen zich nog in een vroeg stadium bevonden. Leidinggevenden van De Beers hebben deze week tijdens de februari zichtperiode een aantal geselecteerde klanten ontmoet om de kwestie te bespreken.

Het nieuwe contract is een voortzetting van de inspanningen van het bedrijf om de markt efficiënter en transparanter te maken en om een samenwerkingsrelatie met zichthouders op te bouwen, zei Paul Rowley, De Beers’ executive vice president voor de diamanthandel, in een interview. Het zal er ook toe bijdragen dat de “juiste goederen in de juiste handen komen“, zo beweerde hij.

Het gaat er niet om het systeem te controleren,” verzekerde Rowley. “Het gaat over het hebben van een volwassen, gezonde relatie. Het is niet zo dat we elke geslepen steen die uit de doos komt gaan controleren. Dit is een relatie die ook op vertrouwen is gebouwd.

Het plan staat los van Tracr, het blockchainproject van De Beers. Afgelopen november beloofde De Beers om tegen 2030 het grootste deel van zijn jaarlijkse productie in waarde op dat platform te registreren. Veel van het nieuwe project zal gebruik maken van tracking systemen die fabrikanten al hebben, zei Rowley.

Het is geen stukje software dat in het systeem gaat“, legde hij uit. “Tracr is duidelijk een platform dat dit kan. Maar dat zal niet alle producten opvangen. Dat is echt voor grotere goederen.

Terwijl het vorige contract gericht was op financiële naleving, is de diamantindustrie op dit gebied verbeterd en zijn klanten er over het algemeen in geslaagd hun schulden te verminderen, wees Rowley aan. In de nieuwe overeenkomst ligt de nadruk meer op transparantie, zei hij.

We bevinden ons in een goede positie om echt in te haken op deze volgende fase en op verschillende manieren nauw samen te werken met de verschillende klanten,” voegde de directeur eraan toe.