De Beers staat de zichthouders een onbeperkt uitstel toe bij zijn aanstaande ruwe diamant verkoop, aangezien de vele sluitingen de vraag hebben weggevaagd.

De zeldzame stap volgt op de sluiting van de Surat slijpindustrie deze week als gevolg van het coronavirus, waardoor kopers weinig mogelijkheden hebben om de goederen van de mijnwerker te snijden of door te verkopen.

Niemand verwacht meer dan 10% of 15% van de goederen verkocht raakt“, aldus een zichthouder. “Want het heeft geen zin om de goederen te kopen die pas over een maand in productie kunnen.

Vorige week zei De Beers dat klanten de wens hadden geuit om dit zicht te laten plaatsvinden, ondanks het feit dat Botswana bezoekers uit de VS, China, India, België en diverse andere landen verbiedt. De situatie ontwikkelt zich echter snel: de productie is nu gestopt vanwege een drie weken durende lockdown in India en de detailhandelsmarkten in Noord-Amerika en Europa worden gesloten. Ook internationale zendingen zijn moeilijker geworden.

De Beers heeft hierop gereageerd door de zichthouders toe te staan hun aankopen bij deze verkoop, de derde van het jaar, door te schuiven naar zichten 4 en 5, die in mei en juni plaatsvinden. De nieuwe concessies zijn van toepassing op alle categorieën. Eerder al had De beers een uitzonderlijk uitstel toegestaan voor goederen bestemd voor China. De ruwprijzen zouden ongewijzigd blijven ten opzichte van februari.

Dit zijn uitzonderlijke tijden, en ik denk dat ze een voorbeeldige aanpak kiezen om dit te benaderen,” zei een andere bron in de ruwsector. “Het wordt gewaardeerd door de markt. Er is geen enkele manier waarop je mensen kunt dwingen om goederen te kopen in tijden als deze, wanneer alles gewoon bevroren is. De markt verandert elke dag. Er zou vorige week vraag kunnen zijn geweest, omdat India nog niet ging sluiten, maar ik weet niet hoeveel vraag er nu nog zal zijn, tenzij iemand bereid is om een paar maanden op de goederen te gaan zitten.”

Zichthouders kunnen in theorie nog steeds op afstand aankopen doen vanwege de relatief consistente aard van de diamantboxen van De Beers, ook al kunnen de meesten niet aanwezig zijn. De mijnwerker kan het zicht mogelijk echter alsnog annuleren.

Afzonderlijk, heeft De Beers de toepassingstermijn voor zijn nieuwe klantenovereenkomst van deze week tot eind april uitgesteld wegens de praktische gevolgen van de pandemie. Klanten moeten aangeven aan welk leveringsprogramma ze vanaf 2021 willen deelnemen, waarbij de mijnbouwer verschillende contracten aanbiedt voor fabrikanten, handelaars en detailhandelaars.

Het bedrijf is ook van plan om af te stappen van de huidige praktijk van het bepalen van toekomstige ruwe toewijzingen op basis van aankopen in het verleden. Momenteel sluiten de zichthouders een leveringsprogramma af voor een contractperiode van een jaar en wordt verwacht dat zij deze aankopen doen, met een beperkte flexibiliteit. Door de vertraging van de sector in het afgelopen jaar is de mijnbouwer echter gedwongen ongekende concessies te doen om te voorkomen dat de markt wordt overspoeld met ongewenste goederen.