De Beers heeft zijn productievooruitzichten voor 2022 verhoogd, verwijzend naar de positieve vraag en de sterke prestaties van zijn mijnen in de eerste helft van het jaar.

Het bedrijf verwacht 32 miljoen tot 34 miljoen karaat te delven in de komende 12 maanden, hoger dan de vorige indicatie van 30 miljoen tot 33 miljoen karaat, zei moederbedrijf Anglo American donderdag.

De ruwe diamant omzet steeg 19% jaar op jaar tot 9,4 miljoen karaat in het tweede kwartaal, deels als gevolg van de inplanning van drie zichten tijdens de periode, vergeleken met twee een jaar eerder. De mijnbouwer zal de verkoopwaarde bekendmaken in zijn volledige tussentijdse resultaten, die gepland zijn voor publicatie aanstaande donderdag.

Hoewel de consumentenvraag naar natuurlijke diamanten in de eerste helft robuust bleef, zouden een verslechtering van de wereldwijde macro-economische omstandigheden en lagere consumentenuitgaven een impact kunnen hebben op de vraag naar diamanten juwelen,” legde het management uit. “Desondanks heeft de combinatie van aanhoudende sancties tegen Rusland, besluiten van een aantal in de VS gevestigde juweliersbedrijven om hun eigen beperkingen op de aankoop van Russische diamanten toe te passen, en de voortdurende ontwikkeling van initiatieven op het gebied van herkomst … het potentieel om een aanhoudende robuuste vraag naar ruwe diamanten van De Beers te ondersteunen.

De productie daalde in het afgelopen kwartaal met 4% j-o-j tot 7,9 miljoen karaat doordat het bedrijf in zijn mijnen in Canada en Botswana erts van mindere kwaliteit verwerkte.

Voor de eerste helft van 2022 daalde de verkoop met 17% tot 17,3 miljoen karaat, na het sterke herstel dat een jaar eerder had plaatsgevonden.

De gemiddelde prijs steeg echter met 58% tot 213 dollar per karaat op “geconsolideerde” basis – exclusief de ruwverkoop door joint-venture partners – omdat de productmix verschoof in de richting van duurdere artikelen en de marktprijzen stegen. De ruwprijsindex van het bedrijf, die vergelijkbare prijzen volgt, steeg met 28% ten opzichte van de eerste helft van 2021, “als gevolg van de positieve vraag van de consument naar diamanten juwelen, evenals de krappe voorraden in de diamantwaardeketen“, aldus Anglo American.

De productie steeg in de eerste helft van het jaar met 10% tot 16,9 miljoen karaat.