De Beers heeft zijn zichthouderscontracten met een jaar verlengd, een weerspiegeling van wat het “onzekerheid” in de markt noemt.

De huidige zichthouderscontracten van De Beers, die in 2021 begonnen, zouden oorspronkelijk tot eind 2023 lopen. Maar ze zijn nu verlengd tot 31 december 2024, vertelt woordvoerder David Johnson.

De verlenging is er gekomen als erkenning van de onzekere externe omgeving als gevolg van de wereldwijde geopolitieke situatie en bijbehorende macro-economische tegenwind,” zegt Johnson. “Zoals we in het verleden hebben gedaan, willen we gewoon flexibel zijn om onze klanten te ondersteunen tijdens perioden van onzekerheid.

De reactie van zichthouders was over het algemeen positief. In het verleden vonden sommigen het proces van het aanvragen van een zicht – en vervolgens de zorg dat ze van de lijst geschrapt zouden worden – vervelend en stressvol.

Aangezien het niet ongewoon is dat de diamantsector onzekere tijden doormaakt, denken sommigen dat hier een andere factor in het spel is, die verband houdt met een andere contractverlenging.

In juli verlengden De Beers en Botswana – de grootste producent van De Beers – hun huidige overeenkomst met een jaar. Het is de derde keer dat de overeenkomst wordt verlengd; ze zou oorspronkelijk in 2021 aflopen, maar loopt nu tot juni 2023. Een langverwachte nieuwe overeenkomst moet nog tot stand komen.

Sommigen menen dat De Beers, zolang het niet zeker weet wat er met Botswana gebeurt en hoeveel ruw materiaal het uit de Botswaanse mijnen zal halen, zijn zichthouderscontracten of -lijst niet kan vastleggen.

De Beers’ zichthoudersovereenkomsten vermelden in zeer algemene termen hoeveel ruw materiaal de klanten mogen verwachten. Het is moeilijk dat te bepalen zonder precies te weten tot hoeveel ruw materiaal De Beers toegang zal hebben.

Het nieuwe Botswana-contract kan ook nieuwe eisen stellen aan de veredeling – met name wat betreft het snijden van grote stenen. Ook dat kan van invloed zijn op de contracten van De Beers met zichthouders.

De meeste waarnemers geloven dat De Beers en Botswana uiteindelijk een nieuwe overeenkomst zullen sluiten. Zij verwachten ook dat dit zal gebeuren voordat Bruce Cleaver begin volgend jaar de functie van De Beers CEO neerlegt. Na zijn vertrek als CEO wordt Cleaver medevoorzitter van het bedrijf. Botswana heeft zeker aangegeven dat het de partner van De Beers wil blijven. Toch lijken de slepende onderhandelingen, zolang er geen nieuwe overeenkomst is ondertekend, veel in het ongewisse te laten.