De eigenaars van een historische emerald-cut diamant verwachten dat deze volgende maand meer dan 30 miljoen USD zal opbrengen on een veiling van Christie’s Genève.

De diamant van 163 karaat (D-flawless), bekend als The Art of de Grisogono, Creation 1, werd op de Dubai Diamond Conference gepresenteerd op 2 manieren.

Eerst als onderdeel van een halssnoer:

163+carat+diamond+Art+of+de+Grisogono

en daarna als he centraal onderdeel van een armband:

de-Grisogono-diamond-Bracelet

Deze transformatie was een verrassingselement in de display.

We wilden de gelukkige vrouw die dit kunstwerk zal bezitten, voorzien van een extra mogelijkheid om het te dragen,” vertelde Fawaz Gruosi, oprichter en creatief directeur van de Grisogono. “De steen kan deel uitmaken van de ketting of de armband.”

Christie’s heeft geen voorverkoopschatting voor het stuk aangegeven. Het stuk wordt bestempeld als de grootste emerald, D-kleur, flawless diamant die ooit op de veiling gaat. Gruosi verwacht een prijs tussen $ 30 miljoen en $ 40 miljoen.

Deze geslepen diamant is afkomstig van een 404 karaat ruwe steen ontgonnen in de Lulomijn in Angola. De Zwitserse juwelier kocht de ruwe diamant voor 16 miljoen dollar, samen met Nemesis International, een diamantfabrikant uit Dubai.

In zijn ruwe vorm had de steen een ongekende zuiverheid, aldus Konema Mwenenge, CEO van Nemesis. Zo’n 14 ambachtslieden werkten op de diamant, voornamelijk in New York. Nog vier of vijf kleinere satellietstenen werden ook uit de ruwe diamant geslepen, maar zullen afzonderlijk verkocht worden, voegt Mwenenge toe.

Het besluit om de stenen als zelfstandige stukken te verkopen, in plaats van het geheel als één set, maakt deel uit van de strategie van Grisogono en Nemesis om echt speciale diamanten als kunstwerken te presenteren, merkt Mwenenge op. In die geest verklaarde hij dat de verkoop van de Creation 1 niet alleen over de prijs gaat.

Het gaat niet alleen om de diamant het gaat om een artistiek juweel.