De Grisogono heeft het faillissement aangevraagd kort nadat het in een vermeend witwasschandaal was verwikkeld waarbij de dochter van de voormalige president van Angola en haar man betrokken zouden zijn geweest.

Volgens berichten in de media heeft de echtgenoot van Isabel dos Santos, Sindika Dokolo, samen met het Angolese nationale diamanthandelsbedrijf Sodiam een aandeel in de Zwitserse luxe juwelier gekocht via een in Malta gevestigd bedrijf. Meer dan 150 miljoen dollar aan Angolees geld werd geïnvesteerd in De Grisogono, aldus Bloomberg.

De juwelier heeft nu een aanvraag ingediend voor bescherming van de schuldeisers na mislukte gesprekken om een koper te vinden in de afgelopen maanden. Als bescherming wordt verleend, zal De Grisogono een ‘massaontslagprocedure’ uitvoeren waarin alle 65 werknemers op het Zwitserse bureau zullen worden ontslagen, zei de juwelier.

Zonder financiële steun van de huidige aandeelhouders, en zonder een nieuwe investeerder, kan het bedrijf helaas niet doorgaan als going concern“, vervolgde De Grisogono.

Op 22 januari startte de procureur-generaal van Angola een onderzoek naar dos Santos, terwijl een Angolese rechtbank de plaatselijke bezittingen van haar en haar man bevroor. De aanklagers beweerden dat ze medeplichtig waren aan illegale transacties in Angola die de regering 1,14 miljard dollar hebben gekost, aldus het Bloombergrapport.

Dos Santos zei dat de nieuwsverhalen over haar deel uitmaakten van een politieke heksenjacht om haar in diskrediet te brengen, en ze stond erop dat haar fortuin zelfgemaakt was.

Geruchten over de connectie van de juwelier met dos Santos circuleerden sinds oktober 2017 op de sociale media. De Instagram-account @degrisogonews werd speciaal opgezet om de aandacht te vestigen op de twijfelachtige diamanthandelspraktijken die aan dos Santos en haar man worden toegeschreven.

Naar aanleiding van de zogenaamde Luanda Leaks gemeld door The New York Times en andere internationale publicaties, onthulde edelsteenhandelaar en ontdekkingsreiziger Yianni Melas dat hij de Instagram-account eigenaar was op 20 januari.

Melas ging in november en december 2017 in hongerstaking om te protesteren tegen de verkoop van The Art of De Grisogono, Creation I bij Christie’s Genève. De ketting bevatte een 163,41-karaats, D-flawless centrale diamant afkomstig uit Angola.

Naar aanleiding van het nieuws over het faillissement van het Zwitserse huis, vertelde Melas: “Tijdens mijn hongerstaking is er een foto van mij met mijn handen in de lucht op de Akropolis omdat ik wist dat dit op een dag zou gebeuren“.

Ik voel gemengde emotie, verdriet over hoe een geweldig merk dat geassocieerd wordt met mooie juwelen zijn naam zou verliezen, maar tegelijkertijd is het overweldigende gevoel dat ik blij ben omdat het aan iemand toebehoorde die het niet verdiende. En ook is het een les voor iedereen die betrokken is bij merken die niet goed zijn dat het in eerste instantie geweldig en mooi lijkt, maar uiteindelijk heerst de rechtvaardigheid,” voegde Melas eraan toe.