De detailhandel in de VS begon in mei aan een sterk herstel, toen de bedrijven zich weer begonnen te openen en de consumenten volgens de statistieken van de overheid weer meer begonnen te consumeren.
Terwijl de inkomsten op jaarbasis met 6% terugliepen, stegen ze met 18% ten opzichte van april, toen er een recorddaling van 15% op maandbasis werd geboekt, zoals blijkt uit de cijfers van het Amerikaanse Census Bureau.

De National Retail Federation (NRF) waarschuwde dat de cijfers van mei onnauwkeurig konden zijn, omdat veel detailhandelaren nog steeds gesloten waren en niet konden reageren op de maandelijkse enquête van het Census Bureau.

Het verkooprapport van vandaag is zeer bemoedigend nieuws in een tijd waarin we ons moeten concentreren op wat er gaat gebeuren als de deuren van de detailhandel weer opengaan“, aldus NRF-directeur Matthew Shay. “Deze verkoopcijfers weerspiegelen niet dezelfde kracht die we voor de pandemie hadden, maar ze geven zeker het traject aan dat nodig is om hieruit te geraken. Het belangrijkste is nu om deze winkels open te houden en ze niet te bestraffen door hun deuren te sluiten in het geval van een coronavirus heropleving“.

De inhaalvraag van de consument, gecombineerd met door de overheid uitgegeven stimuleringsgeld en werkloosheidsuitkeringen, dreef de uitgaven van de consument, merkte NRF op, en voegde eraan toe dat het volledige herstel nog ver weg was.

Vergelijkingen tegen april moeten in de context worden genomen omdat april een volle maand was toen bijna alles wat niet als ‘essentieel’ werd beschouwd toe gedaan werd,” zei NRF’s hoofdeconoom Jack Kleinhenz. “De bestedingen zijn aanzienlijk verbeterd, maar het is nog steeds ver onder waar het een jaar geleden was. En terwijl de vrije val van het consumentenvertrouwen voorbij is, blijft de werkloosheid hoog en het vertrouwen is nog steeds op recessie niveau…. We zullen waarschijnlijk nog een tijdje in een achtbaan blijven.

Elke winkelcategorie zag in mei van maand tot maand een stijging, zelfs van 188% voor kleding en mode-accessoires, terwijl het meubilair met 90% toenam en de sportwinkels met 88%.

NRF is van mening dat als het herstel op het huidige traject doorgaat, het derde kwartaal een ommekeer in de economie zou kunnen zien, maar dat de opleving zou kunnen worden afgeremd door een nieuwe toename van het aantal coronavirus gevallen.