De detailhandel in de VS steeg in september, wat de vierde maand op rij van jaar-op-jaar stijgingen markeert, en bijna een verdubbeling inhoudt van de stijging in augustus, zo tonen overheidsstatistieken aan.

De totale detailhandelsverkopen stegen met 5,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, en met 1,9% ten opzichte van de voorgaande maand, toen de consumenten begonnen te kopen voor het eindejaarsseizoen, volgens cijfers die het Amerikaanse Census Bureau vrijdag vrijgaf. Dat volgde op een 0,6% maand-op-maand en 2,8% jaar-op-jaar stijging in augustus, merkte de National Retail Federation (NRF) op.

We zijn optimistisch over de vooruitzichten voor een sterk eindejaarsseizoen, want mensen willen iets om naar uit te kijken en vreugde te brengen in hun leven“, aldus NRF-directeur Matthew Shay.

Een verbetering van de economische situatie heeft ook de verkoop in de loop van de maand gestimuleerd, omdat de arbeidsmarkt en het consumentenvertrouwen weer opleefden en de consumenten verdere steun van de overheid verwachtten.

Een significant aantal mensen blijft werkloos, maar meer gaan terug aan het werk, en dat maakt hen vastbesloten om te besteden,” aldus NRF-hoofdeconoom Jack Kleinhenz.

Het inkomen dat normaal gesproken zou worden gewijd aan reizen en vermaak buitenshuis wordt ook doorgeschoven naar de detailhandel, vooral gezien het vroege begin en de verhoogde besparingen die veel detailhandelaren dit jaar voor het eindejaarsseizoen voorzien, voegde Kleinhenz eraan toe.

In feite bereikte de import in de zomer een recordhoogte, waarbij de detailhandelaren al vroeg in het eindejaarsseizoen voorraad aanhielden, aldus het door NRF en Hackett Associates uitgebrachte rapport van de Global Port Tracker. De invoer kwam in augustus tot 2,1 miljoen 20-voet equivalente eenheden (TEU), het hoogste aantal containers dat in één maand is ingevoerd sinds de NRF in 2002 is begonnen met het bijhouden van de invoer. De inkomende zendingen voor september zullen naar verwachting 11% op jaarbasis stijgen tot 2,08 miljoen TEU, de op een na hoogste maand van het record.

Niets over dit jaar is voorspelbaar, maar retailers zorgen ervoor dat hun schappen en magazijnen goed gevuld zijn voor de eindejaarsdagen,” merkte Jonathan Gold op, de vice-president van NRF voor de supply chain en het douanebeleid. “Ze slaan ook eerder dan gebruikelijk voorraden op omdat ze weten dat veel consumenten begin dit jaar vroeger zullen winkelen om menigten en transportvertragingen te vermijden. Sommige eindejaarsgoederen die normaal gesproken niet zouden aankomen tot Halloween zijn er al.