De detailhandelsverkopen in de VS zijn in maart gestegen doordat de consumenten bleven uitgeven dankzij hogere lonen en hogere belastingteruggaven.

De omzet steeg met 0,5% ten opzichte van de vorige maand, tegenover een stijging van 0,8% in februari, volgens gegevens die het Amerikaanse Census Bureau vorige week bekendmaakte. In maart lag de omzet 7% hoger dan een jaar eerder.

Hoewel de prijzen in maart de pan uit rezen en de koopkracht afnam, bleef het winkelend publiek veerkrachtig en waren de verkopen gezond“, verklaarde Jack Kleinhenz, hoofdeconoom van de National Retail Federation (NRF). “Consumenten hebben de bereidheid om uit te geven en hun vermogen om dat te doen werd ondersteund door snelle werving van personeel, hogere lonen, belastingteruggaven die groter zijn dan gewoonlijk en het gebruik van krediet.

De stijging van de bestedingen komt zelfs op een moment dat een aantal uitdagingen de detailhandel heeft getroffen, merkte de NRF op.

De detailhandelsverkopen van maart laten zien dat consumenten in staat zijn te blijven besteden ondanks een recordinflatie, problemen in de toeleveringsketen en geopolitieke onrust“, aldus Matthew Shay, CEO van de NRF.

In maart stegen de verkopen jaar-op-jaar in zeven van de negen categorieën die het Amerikaanse Census Bureau volgt. Het segment kleding en accessoires – dat ook sieraden omvat – liet de op één na grootste groei zien, met een stijging van 7,5%. De omzet in deze categorie steeg met 2,6% ten opzichte van februari. De online verkoop van alle producten steeg met 2,6% j-o-j, maar daalde met 6,4% ten opzichte van de voorgaande maand.

De cijfers zijn consistent met de voorspelling van de NRF dat de detailhandelsverkopen voor het hele jaar met 6% tot 8% zullen stijgen tot tussen de 4,86 biljoen en 4,95 biljoen dollar, aldus de groep. De verkoop zou de komende maanden echter kunnen vertragen, afhankelijk van hoe de Amerikaanse regering de inflatie aanpakt.

Consumenten “zullen te maken krijgen met hogere rentetarieven als de Federal Reserve de komende maanden het monetaire beleid verkrapt,” voegde Kleinhenz toe. “De uitdaging voor de Fed is om de vraag af te koelen zonder de economie in een dramatische vertraging te duwen.