Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo bracht eerder deze week een officieel werkbezoek aan India. Op uitnodiging van de Haven van Antwerpen is hij te gast op de Antwerp Port Days in de Indiase havenstad Mumbai. In New Delhi had hij politieke contacten met de Indiase regering over digitalisering, ontwikkeling en internationale handel.
Alexander De Croo: “België houdt zijn open blik op de wereld. Samen met belangrijke partners zoals India blijven we inzetten op internationale handel. Want handel betekent welvaart en ontwikkeling. India is daar een goed voorbeeld van. Door economische ontwikkeling slaagde het land er de voorbije decennia in om de extreme armoede te halveren en een middeninkomensland te worden.

Koning Filip op staatsbezoek naar India

België en India onderhouden uitstekende bilaterale relaties. De diplomatieke betrekkingen tussen India en België gaan terug tot 1947. België en India willen de zeventigste verjaardag van deze betrekkingen aangrijpen om de bilaterale relaties verder te versterken. In maart vorig jaar bracht premier Modi een officieel bezoek aan ons land, later dit jaar gaat Koning Filip op staatsbezoek naar India.

Diamanthandel is om en bij 80% van Belgische export naar India

Niet alleen politiek, maar ook economisch onderhoudt ons land goede betrekkingen met India. België is één van de belangrijkste Europese handelspartners van India, de derde grootste Europese handelspartner, de dertiende wereldwijd. Daarbij vertegenwoordigt de diamanthandel om en bij de 80% van de Belgische export naar India. De Europese Unie is de belangrijkste handelspartner van India en de onderhandeling van een Europees-Indiaas handels- en investeringsverdrag is een belangrijke prioriteit.

Samenwerking op vlak van digitalisering

Minister De Croo heeft tijdens zijn werkbezoek besprekingen gehad over het versterken van de samenwerking op het vlak van de digitale economie. Zowel België en India zetten daarbij sterk in op de verdere ontwikkeling van de digitale economie als motor van groei en jobs.

DeCroo-Mumbai

Het digitaal actieplan ‘Digital Belgium’ van minister De Croo focust daarbij op vijf strategische pijlers: digitale infrastructuur, digitale economie, digitale inclusie, digitale overheid en digitale veiligheid. Ook India heeft met ‘Digital India’ een eigen digitaal actieplan en zet daarbij in op drie assen: infrastructuur, digitale overheid en digitale inclusie. Digital India is een flagship programma van premier Modi voor een sector die belangrijke groeiperspectieven biedt.

Gezien de gemeenschappelijke bekommernissen, bijvoorbeeld op het vlak van digitale inclusie en digitale overheid, bereiden België en India momenteel een structurele samenwerking voor op het vlak van digitalisering. Daarbij is aandacht voor een brede waaier aan domeinen, van een sterkere samenwerking tussen onderzoeksinstellingen tot aandacht voor digitale inclusie. Een Memorandum of Understanding is momenteel in voorbereiding en wordt wellicht later dit jaar ondertekend.

Extreme armoede gehalveerd

Tijdens het bezoek gaat ook aandacht naar het ontwikkelingsbeleid en de uitrol van de Sustainable Development Goals die tegen 2030 de extreme armoede wereldwijd moeten bannen. India is nooit een partnerland van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking geweest, maar heel wat van de multilaterale partnerorganisaties die België financiert zijn actief in India. Zo werkt bijvoorbeeld UNFPA, het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties, in India actief rond vrouwenrechten en gendergelijkheid.

India werd recent een lager middeninkomensland. Dankzij de economisch ontwikkeling van India tussen 1990 en 2015 halveerde het aantal mensen dat in extreme armoede leeft. De socio-economische uitdagingen blijven evenwel enorm. Daarom blijft ons land actief in onder meer het onderwijs en de gezondheidszorg via ngo’s zoals Damiaanactie, het Rode Kruis en Caritas.