De globale diamanthandel lag in april 2018 op een redelijk goed niveau, met stijgende vraag naar kleinere goederen, met name rond de 0,30 tot 0,39 karaat en aanhoudende tekorten in vele categorieën. De stemming van de meeste handelaars was optimistisch vanwege de goede handelsomgeving in de belangrijkste consumentenmarkten, hoewel een groot aantal spelers het moeilijk vinden om zich aan te passen aan de talrijke veranderingen in de handelsomstandigheden.

Diamanthandel in de Verenigde Staten

De Amerikaanse retailmarkt is erg levendig, wat de lokale groothandelaren in geslepen diamant optimistisch stemt. Dit geldt met name bij de overgrote meerderheid van de meer gerenommeerde dealers. De eerste vier maanden van het jaar waren zeer goed voor de diamanthandel, na een aantal moeilijke jaren, gekenmerkt door een moeilijkere handelsomgeving.

Het jaar begon sterk na de sterke consumentenvraag tijdens de eindejaarsperiode van november tot december, ging verder met wat zij (in tegenstelling tot diamantairs inn de meeste andere diamanthandelscentra) zien als een goede handelsbeurs in Hongkong in maart en recentelijk de verbeterde vraag vanwege de retailers.

De markt trekt aan, met name voor ronde stenen, de traditionele voorkeur van Amerikaanse consumenten, gevolgd door ovaalvormige diamanten en markiezen, waarvoor tot een paar jaar geleden vrijwel geen vraag was.

Winkeliers zijn druk met de verkoop van traditionele 1-3 karaats ronde solitaires, de typische diamant voor de verlovingsring. Andere veel gevraagde vormen, in grotere maten, zijn ovalen en markiezen van 2 tot 4 karaat. Er is wat vraag naar 7 à 8 karaat diamanten in fancy shapes, maar dan enkel van topslijpsel. Deze artikelen zijn beperkt verkrijgbaar op de Amerikaanse markt en worden daarom ook niet in consignatie aangeboden aan winkeliers.

De vraag naar ronde diamanten blijft typisch Amerikaans:  kleuren G-J-en VS-I1 zuiverheid. Fancy-shape diamanten, voornamelijk van very good slijpsel of nog beter, zien over de hele linie groei in de vraag. Er lijkt momenteel bijzonder weinig belangstelling in de Amerikaanse diamanthandel te bestaan voor fancy shapes die van minder slijpniveau zijn.

Diamanthandel in India

De vraag op de Indische diamantmarkt was stabiel in april. Handelaren ervaren dit eerder negatief en velen zijn bezorgd om een nakende vertraging. Bankfinanciering is een aanhoudend probleem in de Indische diamanthandel, hoewel de problemen per bedrijfsgrootte sterk verschillen.

Grotere, gevestigde bedrijven geven aan dat banken hun financiering niet verlaagd hebben. Middelgrote en kleinere bedrijven zeggen dat de financiering lager ligt en duurder wordt. Voor alle bedrijven lijkt financiering duidelijk moeilijker te verkrijgen. De algemene bezorgdheid is dat banken na verloop van tijd strenger zullen worden en dat het ergste van het Nirav Modi schandaal hen nog moet treffen. Enkel de tijd zal ons leren of dit waar blijkt te zijn.

De beschikbaarheid van veel goederen lijkt af te nemen, maar volgens handelaren blijven de prijzen van geslepen diamanten stabiel. Producten van lagere kwaliteit, vooral I zuiverheid in grotere formaten, doen het goed, net als ‘dossier goods’. De reden hiervoor is een tekort hieraan. Een ander item waar stijgende vraag voor bestaat zijn stenen van top kleur en top zuiverheid van een half karaat. De vraag naar vierkante diamanten en fantasievormen is grotendeels vlak.

In het fiscale jaar dat eindigde op 31 maart 2018, bedroeg de totale bruto export van edelstenen en juwelen uit India 41 miljard USD, een daling van 5,1% in vergelijking met het voorgaande fiscale jaar. De export van geslepen diamant bedroeg 23,7 miljard USD, een stijging van 4,2%. De invoer van ruwe diamanten steeg met 10,6% tot 18,9 miljard USD.

GJEPC-voorzitter Pramod Agrawal zei tijdens de bekendmaking van de jaarcijfers dat ze van plan zijn om tegen 2022 drie miljoen mensen toe te voegen aan het personeelsbestand van de Indische diamantindustrie.

Diamanthandel in Israel

De Israëlische diamanthandel was in april actief en, hoewel velen het druk hadden, klagen vele anderen over een daling van de handel en een duidelijk gebrek aan activiteit. Het verschil tussen de twee groepen zit vooral in hun marketing. Bedrijven die actief klanten nastreven en relaties opbouwen met hen doen het beter dan degenen die dit nog niet gedaan hebben.

Deze situatie heeft verschillende gevolgen. Eén ervan is consolidatie. Onlangs maakte het Israëlische Leo Schachter Diamonds bekend dat Rosy Blue uit Mumbai een minderheidsbelang in het bedrijf had gekocht.

Consolidatie is geen gangbare praktijk in de midstream van de diamanthandel. Bedrijven hebben de neiging om organisch te groeien en zullen soms samenwerken met andere opkomende bedrijven met een gelijkgestemde visie. Soms investeert een groot bedrijf in een kleinere onderneming met een groot potentieel. De Rosy Blue – Leo Schachter situatie is in die zin een ongewone zet, omdat het beide grote bedrijven zijn.

Een ander resultaat is dat geld de handel verlaat. Diamanthandelaren in Israël nemen steeds meer hun geld uit de diamanthandel en investeren het in andere domeinen, zoals onroerend goed bijvoorbeeld. Dit is niet alleen een desinvesteringsstrategie, maar op zijn best een afdekkingsstrategie en in het slechtste geval een exitplan. Een uiting van laag vertrouwen in de toekomst van hun activiteiten in de diamanthandel en de kansen op winstgevendheid ervan. Hoe het ook zij, dit is geld waarvan niet verwacht wordt dat het binnenkort – of zelfs ooit – terugkeert naar de diamanthandel.

Er is een algemeen tekort aan goederen voelbaar op de Israëlische markt; een aanhoudend probleem in de afgelopen paar maanden. Er is goede vraag naar ‘dossier goods’ in bijna elke categorie, behalve driekwart (0,70-0,89-karaat). Handelaren wijzen op een anomalie in de diamanthandel vanwege de huidige vraag: prijzen van halve karaat stenen liggen hoog en die van driekwart stenen liggen laag.

Er wordt in de Israëlische diamanthandel vraag genoteerd voor VS – SI ronde stenen in het 0,08-0,14 karaat gewichtsbereik, evenals voor het gewichtsbereik van 0,15-0,17 karaat. Er is goede vraag naar VS-SI ronde stenen in alle kleuren vanaf een derde (0,30-0,39 karaat) tot iets boven een halve karaat (0,50-0,69 karaat). Er is sterke vraag naar ronde stenen, witte goederen, van één karaat.

Grote bedrijven die fabrikanten zijn van het Forevermark programma melden vraag naar Forevermark diamanten vanwege groothandelaren die geen deel uitmaken van het programma. Onder handelaren was er actieve handel in ‘lager goods’ met een gewicht van 10 karaat of meer. De markt voor fancy gele diamanten ligt stil.

Diamanthandel in Hong Kong

De diamanthandel in Hongkong klaagt over een te zwakke handel. Dit gezegd zijnde is het aanbod in april iets groter geworden. Er werd vraag naar geslepen diamanten genoteerd voor ronde stenen, 0,30-0,39 karaat; een wereldwijde trend, met name voor goederen in G kleuren en VS-SI zuiverheid. Er was ook vraag naar hetzelfde soort goederen rond de halve karaat. In grotere goederen was er vraag naar topproducten – ronde stenen, 2-3 karaat in D-E-kleuren, SI-zuiverheid, ’triple excellent make’ zonder fluorescentie.

Andere opvallende vraag was er naar marquise- en peervormen in 0,30-0,89 karaat, D-G kleuren, SI zuiverheid. Ovalen en vierkante vormen, met name prinses en smaragden, verkopen slechts langzaam.

Hoewel de diamanthandel in Hongkong enigszins somber gestemd lijkt, blijft de markt op het vasteland van China sterk. Winkeliers zien een stijgende trend in de consumentenvraag en handelaren leveren zeer actief losse stenen aan winkels en sieradenfabrikanten. Er wordt sterke vraag genoteerd voor ronde stenen, in G-H kleuren en VS-SI zuiverheid voor 0,30-0,39 karaat en een halve karaat.

In tegenstelling tot de meeste andere markten, is er in China vraag naar kleinere smaragdvormige diamanten, voornamelijk 0,10-0,49 karaat, D-G kleuren en VS zuiverheid. Handelaren hebben ook melding gemaakt van een goede vraag naar kleinere marquise- en peervormen, groottes van 0,15 tot 0,40, D-G kleuren, VS zuiverheid.