Yoram Dvash, voorzitter van de Wereldfederatie van Diamantbeurzen (WFDB) ,  telt enkele overwinningen voor de diamanthandel te midden van de turbulentie. Covid-19 heeft de digitale revolutie waar “we allemaal van wisten dat ze ging gebeuren” versneld, wat zowel de ruwe als de geslepen handel beïnvloedde.

De diamanthandel is altijd gebaseerd geweest op reizen. Ruwhandelaren en fabrikanten reisden naar zichten en tenders; geslepen handelaren naar diamantcentra om de stenen die ze kopen te inspecteren“, legde hij uit. “Zonder mogelijkheid om te reizen, begonnen we zaken te doen vanaf onze computers en onze smartphones. We ontdekten dat dit mogelijk was, dat we virtueel konden communiceren met klanten, leveranciers en collega’s“.

Hij beschouwt de rol van de WFDB in het faciliteren van die verschuiving naar digitaal onder de industriesuccessen van de afgelopen zes maanden. Het overkoepelende orgaan nam Get Diamonds aan als officieel handelsplatform en nam het over van de Israel Diamond Exchange om zich te ontpoppen tot de grootste concurrent van Rapaport’s RapNet site.

De snelle groei van Get Diamonds, dat momenteel meer dan 1,3 miljoen diamanten met een waarde van 5,8 miljard dollar bevat, was een uiting van eenheid in de handel,” benadrukte Dvash.

Uitdagingen voor de diamanthandel

Hij wil ook op andere gebieden een soortgelijke blijk van eensgezindheid zien, met name om ervoor te zorgen dat de handel transparant werkt, de juiste duurzaamheidsdoelstellingen heeft en het vertrouwen van de consument versterkt.

Tegelijkertijd vertrouwt de WFDB op elk van de meer dan 30 beurzen om deze initiatieven te beheren, aangezien het onmogelijk is om de organisatie te veranderen zonder dat elke beurs kleine stappen individueel neemt,” benadrukte Dvash. “Onze boodschap is om bij elke beurs intern veranderingen door te voeren en je ego aan de kant te laten staan,” zei hij.

Het stroomlijnen van de statuten van elke beurs volgens de internationale normen van het centrale orgaan is zo’n project dat samenwerking vereist. Dit type van bureaucratische bezorgdheid heeft de neiging om de WFDB-bijeenkomsten te domineren, wat ook het geval was tijdens de tweedaagse WDC – een gezamenlijke bijeenkomst van de WFDB en de International Diamond Manufacturers Association’s Annual Meetings. Dat wil echter niet zeggen dat de meer urgente, bredere sectorzaken niet op de agenda van de WFDB stonden.

Dvash erkent bijvoorbeeld de uitdaging die het verstrekken van traceerbaarheid, of bronverificatie, kan vormen voor velen in de handel, vooral kleinere handelaars die het grootste deel van de beurslidmaatschappen uitmaken. Maar hij benadrukt ook dat het een positieve ontwikkeling is, omdat het voortkomt uit de wens om meer diamanten te verkopen en waarde toe te voegen aan de industrie.

Dvash neemt een soortgelijke diplomatieke kijk op synthetische diamanten, erkent de in het laboratorium gekweekte diamanten als legitiem en benadrukt de noodzaak van transparantie en volledige openheid bij de omgang met dergelijke goederen. Hoewel veel beurzen toestaan dat er synthetische stenen worden verhandeld in privé-kantoren op hun terrein, staat geen enkele het product toe op de handelsvloer, zo merkte hij op. Die beslissing zal worden overgelaten aan individuele diamantcentra.

Verandering is permanent

Echter, met het coronavirus dat de zaken tot stilstand brengt, erkent Dvash dat het het belangrijkste is om zich te concentreren op het verhogen van de handelsniveaus, het stimuleren van de vraag van de consument en ervoor te zorgen dat de leveranciers en dealers van geslepen diamant die deel uitmaken van de WFDB’s componenten op de lange termijn rendabel zijn.

Hij wordt aangemoedigd door de verbetering van de vraag in de afgelopen twee maanden. De detailhandel in China is bijna teruggekeerd naar het niveau van vóór covid, en de VS draait goed, zo merkte hij op.

Bedrijven in de branche werken ongeveer 25% onder het niveau van 2019, maar verspillen ook minder geld dan voorheen, gezien de afwezigheid aan reizen en beurzen. Hoewel sommige van die marktfactoren uiteindelijk zullen terugkeren, benadrukt Dvash dat de diamantindustrie voor altijd aan het veranderen is – vooral als het gaat om het invoeren van digitale.

Hij weet dat de diamanthandel verdere veranderingen moet doorvoeren en is ervan overtuigd dat de WFDB een prominente rol kan spelen als de industrie de coronaviruscrisis aanpakt en deze uiteindelijk voorbij gaat.

Het coronavirus was immers niet de enige oorzaak van de uitdagingen waar de branche voor staat, merkte hij op. De handel heeft de afgelopen jaren geleden onder een gebrek aan winstgevendheid, een tekort aan financiering en een verminderde vraag, en moet transformeren om de uitdagingen van de 21e eeuw het hoofd te kunnen bieden,” zo dringt Dvash aan. “Deze sector kan zijn lot in eigen handen nemen en verbazingwekkende dingen bereiken“, concludeert hij.