Afbeelding; diamantinscripties – Photoscribe

Nu er nieuws is over slechte operators in de industrie die diamantinscripties afslijpen en nepinscripties toevoegen die niet met de steen overeenkomen, heeft PhotoScribe een “onderhuidse” inscriptie ontwikkeld die naar eigen zeggen niet kan worden weggeslepen, althans niet zonder het gewicht van de edelsteen drastisch te wijzigen.

De nieuwe PermaScribe-inscriptie gaat “onder de tafel van de diamant“, zegt David Benderly, PhotoScribe-oprichter en CEO. “Om die inscriptie weg te slijpen, zou je een groot percentage van het gewicht van de diamant moeten verwijderen. Dat zou economisch niet rendabel zijn.

Hij zegt dat de sub-oppervlakte technologie al vele jaren geleden is ontwikkeld, maar dat PhotoScribe tot nu toe nooit reden had om het aan te bieden.

Het was een oplossing op zoek naar een probleem,” zegt hij. Maar met de toenemende berichten over valse inscripties, “lijkt het probleem te zijn aangekomen.

Er worden twee soorten diamantinscripties aangeboden: één die zichtbaar is onder een loep met een sterkte van 10, en één die dat niet is.

Benderly hoopt dat alle in het lab gemaakte diamanten worden voorzien van de beter zichtbare inscripties, zodat juweliers de stenen gemakkelijk kunnen identificeren als niet-natuurlijk.

Dat betekent dat, in plaats van gespecialiseerde apparatuur, elke juwelier een diamant met een loep kan identificeren als een in het lab gemaakte diamant,” zegt hij.

Een mogelijk probleem: de inscripties beïnvloeden de zuiverheidsgraad van de steen, en dus de waarde. Benderly zegt echter dat de inscripties geen invloed hebben op de schoonheid van de diamant wanneer je er zonder hulpmiddelen naar kijkt.

Ze zijn bijna onzichtbaar voor een persoon zonder apparatuur,” zegt hij.

De minder zichtbare inscripties, die niet kunnen worden gezien met een loep met een kracht van 10, zouden kunnen worden gebruikt om natuurlijke diamanten op te sporen en specifieke diamantmerken te identificeren.

Het kan een identificatie zijn, of een streepjescode,” zegt Benderly. “Het kan van alles zijn.

Die inscripties zijn te zien met een vergroting van 200 tot 1000 en de juiste belichting en filters. PhotoScribe werkt aan een viewer voor deze inscripties, maar die is nog niet beschikbaar.

Benderly hoopt dat de technologie de opsporing van in het lab gekweekte diamanten zal vergemakkelijken en het probleem van valse en afgeslepen inscripties zal verminderen.

Ik hoop dat dit een van die problemen wordt waar we er steeds meer van betrappen,” zegt hij. “Hopelijk wordt het wat rustiger, al blijft het een beetje een kat-en-muisspel.”