Het lezen van de persartikelen van deze maand (juli 2018) onthult een trend, met name die van de huidige sterkte van de diamantmarkt. We worden ook het optimisme gewaar dat de aankondiging van de overname van het exploratiebedrijf Peregrine Diamonds, eigenaar van de bron Chidliak, door De Beers teweegbrengt.

Ten eerste kondigde Rio Tinto aan dat de diamantproductie in het tweede kwartaal van 2018 op een jaar met 7% was gestegen. De belangrijkste reden hiervoor, volgens de mijnreus, was een toename van de productie van zijn Argyle mijn in Australië en een kleine toename in de Diavik mijn in de Northwest Territories, waarin Rio Tinto een belang heeft van 60%.

Tegelijkertijd kondigde De Beers aan dat de productie van ruwe diamant in het tweede kwartaal met 3% tot 9 miljoen karaat was toegenomen. Een teken van hogere productie om aan de hogere vraag te voldoen, evenals de versnelling van Gahcho Kué, geeft de mijnbouwer aan. Gedurende de periode bedroeg de productie 8,997 miljoen karaat vergeleken met 8,742 miljoen karaat in dezelfde periode vorig jaar. Het totale aantal ontgonnen karaat in de eerste helft van het jaar lag, met 17,5 miljoen karaat,  8% hoger dan vorig jaar.

De verkoopvolumes profiteerden van de positieve stemming van de diamantmarkt, gebaseerd op een verhoging van de vraag naar juwelen met diamanten eind 2017 en de aanhoudende positieve perspectieven“, aldus Anglo American, het moederbedrijf van het mijnbedrijf.

Bovendien steeg de gemiddelde verkoopprijs in de eerste helft met 4% tot  162 USD per karaat. De vraag naar producten van hogere kwaliteit was sterk, wat een ander bemoedigend teken is. Het bedrijf sloot zijn aankondiging af met een aanwijzing die een verwachte productie tussen 34 en 36 miljoen karaat laat zien voor 2018, tegen 33,5 miljoen karaat vorig jaar. De Beers en ALROSA hebben in de eerste helft van het jaar een solide vraag naar goederen aangegeven.

In de tussentijd meldden twee van ’s werelds toonaangevende centra in de diamantmarkt ook positieve cijfers voor de maand juni. Die maand steeg de export van geslepen goederen in India, op jaarbasis, met 5% tot $ 2,08 miljard. In Antwerpen steeg de export van geslepen diamant met 4% tot $ 1,04 miljard.

Goed nieuws over de diamantmarkt kwam ook uit de detailhandel. Chow Tai Fook heeft solide resultaten geboekt met zijn activiteiten in Hongkong en Macau, gestimuleerd door optimistisch gestemde klanten en een toename van Hong Kong toeristen uit het vasteland van China.

De gigant van de juwelenverkoop zei dat de detailhandel met 21% toenam in Hong Kong en Macao tijdens het tweede kwartaal. In de tussentijd maakte de verkoop per zelfde aantal winkels – een kritische parameter in de detailhandel – een buitengewone sprong van 26%.

Tot slot dient het initiatief van De Beers in Canada te worden geprezen. Er wordt verondersteld dat Chidliak meer dan 22 miljoen karaat in minerale bronnen bevat. Na het falen en de zware verliezen die zijn opgelopen in de Snap Lake operatie, is De Beers duidelijk bezig met diamantwinning in Canada.

Zoals Bruce Cleaver, CEO van De Beers, zei: “Met sterke vooruitzichten op het vlak van de consumentenvraag, zijn we op zoek naar nieuwe mogelijkheden om te investeren in een potentieel toekomstig aanbod. We kijken er naar uit om onze portfolio in Canada uit te breiden en samen met partners in de Nunavut regio te werken aan de ontwikkeling van dit project.