Foto diamantmuseum © Ruddy Berghmans
Het Diamantmuseum in Antwerpen
DIVA, Home of Diamonds (een diamantmuseum en meer) verbindt Antwerpen opnieuw met alle facetten van zijn briljant verleden. 500 jaar Antwerpse diamantgeschiedenis fungeert als één van de uitgangspunten in DIVA’s huis. En dat is niet toevallig.
Jaren ’70: het allereerste Diamantmuseum in de Jezusstraat
Onder impuls van de Provincie Antwerpen werd al in 1968 bewust gekozen om diamant als belangrijke toeristische troef uit te spelen en een eigen Diamantmuseum op te richten. Het allereerste Diamantmuseum zag het licht in 1972 op de eerste verdieping van het Provinciaal Veiligheidsinstituut in de Jezusstraat.
De kern van de presentatie bestond uit werktuigen om diamant te bewerken, de zogenaamde collectie ‘diamantalaam’, die de provincie had gekregen.
1988: verhuis naar de Lange Herentalsestraat
Het museum barstte stilaan uit haar voegen en in 1988 verhuist de collectie naar een gebouw vlakbij de Antwerpse diamantwijk.
Hier kwam het diamantverhaal verspreid over drie verdiepingen uitgebreider en didactischer aan bod. Een goed beveiligde schatkamer toonde de kunsthistorische evolutie van het diamantjuweel.
2002: historisch pand op het Astridplein
Al snel bleek ook de locatie in de Lange Herentalsestraat te krap. Het Provinciebestuur besloot daarom het Diamantmuseum in 2002 opnieuw te verhuizen, ditmaal naar een gerenoveerd historisch pand op het Koningin Astridplein, vlakbij het Centraal Station en op een steenworp van de diamantwijk.
Behalve het thematisch diamantverhaal werden bezoekers op elke verdieping aangetrokken door de schatkamers. Die hermetisch afsluitbare ruimtes gevuld met diamanten in diverse vormen en kleuren werden aangevuld met een unieke collectie zowel historische als hedendaagse diamantjuwelen, geselecteerd in de context van het diamantverhaal.
Ook tijdelijke exposities zoals Bling Bling. De Kroonjuwelen van de Hip Hop (2007) of Diamond Divas (2008) vonden plaats in de schatkamers van het museum.
Het Diamantmuseum aan het Koningin Astridplein 19-23 sloot de deuren in 2012 wegens verbouwingen aan de Elisabethzaal die zich in hetzelfde pand bevond.
Het BriljAntwerps Verhaal
DIVA brengt een prikkelende combinatie van authentieke objecten, wetenschappelijk onderzoek, historische context met ontspannende verhalen, meeslepende emoties en indrukwekkende ensceneringen. Vanaf 7 mei 2018 wil ze indruk maken en dit vraagt de nodige voorbereidingen.
In 2013 kocht de provincie Antwerpen de voormalige gebouwen van het Volkskunde- en Etnografiemuseum aan als locatie voor DIVA, het nieuwe museum in hartje Antwerpen dat het publiek wil laten proeven van fascinerende presentaties over edelsmeedkunst, juwelen en uiteraard diamant.
Naast vernieuwde aandacht voor ‘Het BriljAntwerps Verhaal’ dat jarenlang centraal stond in het provinciaal Diamantmuseum, put DIVA uit de kostbare collecties van het voormalig provinciaal Zilvermuseum, om zo het Briljantwerps Verhaal meer diepgang te geven.
DIVA’s entourage dook in bibliotheken en archieven en consulteerde internationale historici en diamantexperten. Ze keken met een frisse en brede blik naar de collecties van de voormalige musea voor zilver en diamant van de Provincie Antwerpen. Dit met bijzondere aandacht voor Antwerpen en een menselijke nieuwsgierigheid naar persoonlijke verhalen. Zo kregen zes thema’s stilaan vorm in een tentoonstellingsparcours.
Partners
Om haar verhaal te kruiden, ging DIVA in zee met regisseur en scenarist Frank Van Laecke en zijn team. Zij riepen haar butler in het leven. Hij zal deuren openen en de bezoeker een blik in de wereld van DIVA gunnen door elk thema te introduceren.
Daarnaast wekken fictieve verhalen veertien topstukken uit de collectie van DIVA opnieuw tot leven. Frank Van Laecke vermengt feit en fictie met een cocktail aan universele emoties. De bezoeker bepaalt zelf of hij waarheid en illusie van elkaar wil scheiden via diepere kennislagen die beschikbaar zijn dankzij verschillende multimediatoepassingen.
Daarnaast zorgen een leger aan architecten, ingenieurs en aannemers voor de toegankelijkheid van DIVA’s uitvalsbasis. Interieurontwerper Gert Voorjans zal de bezoeker onderdompelen in een hedendaagse Wonderkamer vol curiosa, luxe en exotiek. Decorontwerpster Carla Jansen-Höfelt ontfermt zich over de overige vijf ruimtes met extra aandacht voor de schittering van diamant.
En ondertussen maakt ook DIVA zelf zich op. Gekleed in Belgische mode en in beeld gebracht door art director Louise Mertens kijkt ze uit naar haar grootse entree.
bron: http://www.divaantwerp.be/nl