Afbeelding: Diamond Source – Tiffany

Tiffany & Co heeft op 9 januari haar Diamond Source Initiative aangekondigd; het zal informatie over het land van herkomst aangeven van zowat alle diamanten van meer dan 0,18 karaat.

Als onderdeel van het nieuwe Diamond Source initiatief zal een serienummer van Tiffany & Co op elke diamant worden gegraveerd, inclusief informatie over de origine en het land van herkomst. Later in het jaar zal deze informatie worden toegevoegd aan de interne certificeringsrapporten van het bedrijf.

In sommige gevallen verschijnt deze herkomstinformatie ook op het vensterlabel. De juwelier hoopt meer informatie te kunnen bieden over de producerende landen.

Diamond Source Initiative

Aangezien De Beers zijn diamanten niet sorteert op basis van hun oorsprong, worden de stenen ervan “Botswana Fate” genoemd. De Beers heeft recentelijk haar beleid teruggedraaid, waardoor downstream afnemers geen diamanten uit hun mijnen mochten identificeren.

Tegen 2020 hoopt Tiffany ook informatie over het “productiepad” van haar diamanten toe te voegen en te specificeren waar ze worden geslepen.

Andy Hart, senior vicepresident van Tiffany voor de inkoop van diamanten en sieraden, zegt dat de retailer deze informatie kan aangeven omdat meer dan 80% van de stenen uit ruw komt dat het direct koopt en vervolgens bewerkt.

De resterende 20% is afkomstig van externe leveranciers. “Dit zijn vertrouwde partners met wie we al heel lang samenwerken. We werken met hen samen om transparantie in hun toeleveringsketen te waarborgen,” zegt Andy Hart.

De enige uitzonderingen op het programma zijn diamanten die door Tiffany aangekocht werden voordat dit programma beslist werd; deze worden aangeduid als Tiffany Heritage diamanten.

Voor een heel klein percentage van onze stenen uit een verantwoordelijke bron, zullen we de herkomst niet aangeven“, zegt Andy Hart.

Voorlopig verklaart het bedrijf eenvoudig het land van oorsprong, niet de precieze mijn, maar Andy Hart zegt dat het bedrijf dit graag zou willen aangeven, samen met informatie over de levering van edelmetalen en stenen die het gebruikt.

We streven naar transparantie voor alle materialen“, zegt hij. “We traceren grotendeels onze edele metalen en we kennen hun oorsprong al heel lang. Ik denk dat het net hetzelfde zou moeten zijn voor gekleurde stenen. We zijn al ver gevorderd en we zullen hieraan blijven werken.

Andy Hart legt de reden voor dit Diamond Source-initiatief uit: “Luxe consumenten willen dit soort informatie steeds vaker kennen.

In de luxe industrie stuiten we op een nieuwe generatie kopers die oog hebben voor milieu, sociale verantwoordelijkheid, mensenrechten en werkmethoden. Ze geven om de traceerbaarheid van diamanten, zegt hij. Wij geloven dat die oorsprong cruciaal is, zodat consumenten geïnformeerde aankopen kunnen doen.

Wat betreft synthetische diamanten, is Andy Hart niet erg enthousiast.

Voor Tiffany zijn synthetische stenen geen luxe materialen. We kunnen ons niet voorstellen dat ze een plek in het assortiment van een luxemerk kunnen hebben. Ze hebben een rol te spelen, maar ik denk dat luxeconsumenten blijven verlangen naar de zeldzaamheid en de fascinerende geschiedenis van natuurlijke diamanten.

Het Diamond Source initiatief schrijft zich in een bredere marketingtrend in

Transparantie en integriteit: de nieuwe uitdagingen van corporate communicatie. Tegenwoordig wordt de reputatie van een merk gevormd door de betrokkenheid en engagement van haar klanten, en vooral door de kwaliteit van de relatie die het onderhoudt met die klanten. Om een gemeenschap rond een merk te onderhouden en te koesteren, is het niet genoeg om de façade van het merk bloot te leggen, maar moet je de andere kant van de scène laten zien en delen. De consument wil vandaag begrijpen hoe de dingen werken en hoe hun favoriete merken functioneren.

Men zou dit een omkering van de rollen kunnen noemen: de prospect is niet langer alleen het object van inzichten, maar probeert zijn eigen inzichten te verwerven met betrekking tot het gedrag en de activiteit van merken. Door in de communicatie aan deze parameter te werken, wordt niet alleen een vertrouwensrelatie opgebouwd, maar groeit ook de loyaliteit van de gemeenschap.

Dat is zeker de reden voor Tiffany om dit Diamond Source initiatief te nemen.