De vierde editie van de Dubai Diamond Conference (DDC) vindt plaats op 26 september 2019 in het Almas Conference Centre, Almas Tower, Dubai, Verenigde Arabische Emiraten. De eendaagse conferentie zal professionals uit de wereldwijde diamantsector bijeenbrengen om de impact van technologische innovatie op de diamantindustrie, haar toeleveringsketen en toekomstperspectieven te bespreken.

Panel 1 van de Dubai Diamond Conference

Technologische disruptie: Hoe zal de toegenomen automatisering van de productie onze supply chain beïnvloeden?

Technologische vooruitgang in diamantproductieprocessen heeft geleid tot meer automatisering. Sommigen voorspellen zelfs dat volautomatische productie in minder dan tien jaar tijd kan plaatsvinden. Wat dit zou betekenen is een drastisch minder arbeidsintensief proces, waarbij we van een ruw tot gepolijst product kunnen komen met een minimale interventie. Er zijn een handvol technologische bedrijven die dit doel nastreven. Parallel daaraan zijn er ontwikkelingen in de automatische sortering van gepolijste producten. Dit houdt een overgang in van een menselijk oordeel over de kwaliteit van het product naar een op technologie gebaseerd oordeel. Dit panel wil de implicaties van deze ontwikkelingen onderzoeken.

Panel 2 van de Dubai Diamond Conference

Marktverstoringen: De komst van laboratoriumdiamant – Wat betekent het voor de diamantsector?

De technologie maakt het nu mogelijk om diamanten van edelsteenkwaliteit te produceren in laboratorium- en/of fabrieksomstandigheden, zodat ze fysiek gelijkwaardig worden geacht aan hun ontgonnen tegenhangers. De methode van de creatie is de kern van het onderscheid tussen de twee. De technologieën die gebruikt worden om in het laboratorium gekweekte diamanten (LGD’s) te maken, namelijk CVD en HPHT, blijven zich verbeteren en worden zeer kosteneffectief, in een tijd waarin de kosten van de mijnbouw stijgen. De belangrijkste vraag is hoe natuurlijke diamanten en in het laboratorium gekweekte diamanten op de consumentenmarkten op elkaar zullen inwerken.

Panel 3 van de Dubai Diamond Conference

Het perspectief van de diamantair: hoe brengen we positieve veranderingen teweeg in het licht van de ontwrichting en de huidige marktomstandigheden?

Diamantaires hebben de laatste tijd geworsteld met de winstgevendheid, die tussen ruw en gepolijst wordt geperst, terwijl de financiële risico’s en de onzekerheid op de markt toenemen. Bovendien hebben diamantaires te maken met grote ontwrichtingen die zowel uitdagingen als kansen bieden. De kernvraag is wat diamantbedrijven kunnen doen om hun kansen op succes te verbeteren. Wat zijn de beste responsstrategieën en hoe kunnen mensen hun lot in eigen hand nemen.