Men kon zien dat de “groene” trend echt tot bloei was gekomen in de juweliersbranche tijdens de Inhorgenta München show, die van 14-17 februari liep. De ene na de andere stand schepte op over hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een Future of Retail paviljoen omvatte een reeks sessies die uitsluitend gewijd waren aan duurzaamheid.
“Het bewustzijn van deze kwesties is echt toegenomen in de industrie“, zegt Yves Peitzner, creatief directeur van Studio Tish, die het paviljoen van de toekomst van de detailhandel organiseerde. “We voeren dit [duurzaamheidsprogramma] al jaren uit. Dit was het eerste jaar dat het echt aansloeg. De mensen stonden er veel meer voor open.”
Voor jarenlange voorstanders van verantwoordelijke sourcing zoals Toby Pomeroy – de man achter de Mercury Free Mining uitdaging – was het een hartverwarmende verandering.
“Het is zo geweldig dat mensen echt hierom geven,” zei hij op de beurs. “Er is zoveel interesse en betrokkenheid.”
Maar hij erkent ook dat niet iedereen die praat over verantwoord inkopen ook echt het pad bewandelt. Na bijna 20 jaar discussiëren over deze kwesties, zijn er slechts een handvol producten uit de branche waar bijna iedereen het over eens is dat ze goed zijn: Fairtrade goud, Fairmined goud, en Just Gold, dat gebruik maakt van conflictvrij metaal uit de Democratische Republiek Congo. Veel van de andere duurzaamheidsclaims, zoals die van de in het laboratorium geteelde diamantverkopers, zijn zeer discutabel. Sommige kunnen zelfs vals zijn.
“Als geld tussenbeide komt,” zegt Pomeroy, “wordt het gemakkelijk om de lijnen te vertroebelen.”
Voorstanders van duurzaamheid zeggen dat het een lang proces was om de sector te betrekken bij deze kwesties. Nu komt de volgende fase, die misschien nog wel moeilijker is: bedrijven hun claims doen bewijzen.
“Duurzaamheid is een woord dat veel wordt uitgesproken“, zei Laurent Cartier, een projectmanager van het Swiss Gemmological Institute (SSEF) tijdens een presentatie over zijn initiatief voor duurzame parels. “En soms word ik er moe van.”
“De komende jaren gaan we van het maken van claims naar het kunnen meten van wat je zegt. We moeten meer metriek ontwikkelen zodat deze woorden een echte betekenis krijgen.”
Dit is in lijn met de algemene trend naar verificatie door derden, zoals blijkt uit alles, van de externe audits van de Responsible Jewellery Council tot het plan van SCS Global Services voor het certificeren van duurzaam geproduceerde diamanten. Vorig jaar stuurde de Federal Trade Commission waarschuwingsbrieven naar acht verkopers van in het laboratorium geteelde diamanten en diamantsimulanten, om hen eraan te herinneren dat haar Green Guides uitdrukkelijk “algemene milieuclaims“, zoals duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, ontmoedigen.
Een spreker bij Inhorgenta, Ryan Taylor, stelt dat het antwoord zijn Consensas-software is. Taylor, een medeoprichter van Toronto’s Fair Trade Jewellery Co., legt uit dat zijn programma gegevens verzamelt van upstream-acteurs (d.w.z. mijnwerkers) en het toegankelijk maakt voor downstream-acteurs, d.w.z. detailhandelaars en fabrikanten. Just Gold diende als proefproject.
Taylor denkt dat Consensas vooral nuttig zal zijn voor ambachtelijke mijnwerkers, die vaak over het hoofd worden gezien bij initiatieven op het gebied van verantwoorde inkoop, ook al zijn zij het soort mensen dat deze inspanningen zogenaamd bedoeld zijn om te helpen. Taylor gelooft dat een klein collectief zijn programma zou kunnen gebruiken om gegevens te verzamelen over de impact ervan en die gegevens vervolgens door te geven aan downstream-klanten. Die informatie zal waarschijnlijk nog steeds onderworpen moeten worden aan audits door derden, en het is mogelijk dat de gegevens van bepaalde operaties niet iets zijn wat ze zouden willen delen. Maar Taylor is de mening toegedaan dat zijn software in ieder geval een aantal van de kleinere operaties een kans zal geven om hun producten breder verhandelbaar te maken.
“Als Signet van mensen wil kopen, en ze hebben bepaalde gegevens nodig, en wij kunnen [de mijnwerkers] daarmee helpen, dan is dat een enorme vooruitgang“, zegt hij. “Het is ook een enorme aanwinst wanneer het gaat om anti-witwaspraktijken.”
Het zou ook een voordeel kunnen zijn voor de consument, die zich ook overweldigd voelt door de stortvloed van claims op het vlak van duurzaamheid. Omdat, in plaats van alleen maar te horen dat een product duurzaam is, zou de consument nu nauwkeurige informatie kunnen krijgen over de eco-effecten van dat product. Dat zullen ze natuurlijk niet allemaal willen. Maar een bedrijf dat zich richt op een groene klantenkring zou het kunnen gebruiken in zijn marketing.
Nog belangrijker is dat bedrijven die hun beweringen baseren op legitieme, gecontroleerde gegevens, niet geconfronteerd worden met de toorn van de FTC. Het bureau heeft aangegeven dat het de eerste groep brieven als een waarschuwing beschouwt, niet alleen voor de betrokken bedrijven, maar voor de sector in het algemeen. De volgende keer kan het actie ondernemen.
“Dit moet de volgende stap zijn, het leveren van bewijs van claims,” zegt Taylor. “Het is niet goed genoeg om verklaringen af te leggen of claims te maken. Je moet de dingen baseren op gegevens. Anders zijn jullie op het vlak van duurzaamheid slechts praatjes aan het verkopen.“
“De essentie van duurzaamheid is je verantwoorden voor je daden, en zo de aarde beschermen…”
Sylvain Goldberg