De online detailhandel in de VS heeft in de eerste drie weken van het eindejaarsshopping seizoen vrijwel geen omzetgroei geboekt ten opzichte van 2021, zo blijkt uit een rapport van Adobe Analytics.

Sinds 1 november gaven consumenten online 64,59 miljard dollar uit. Dit is een stijging van 0,1% ten opzichte van vorig jaar, aldus Adobe woensdag. Het feit dat er een lichte stijging was, wijst erop dat het winkelend publiek ondanks de inflatie nog steeds geld uitgeeft, aldus Adobe.

Tussen 1 en 21 november waren er negen dagen waarop shoppers meer dan 2 miljard dollar per dag online uitgaven. En 12 dagen waarop ze meer dan 3 miljard dollar spendeerden. Deze cijfers komen vrijwel overeen met dezelfde periode een jaar geleden.

De cijfers van november zouden hoger zijn als de klanten dit jaar niet eerder dan normaal waren begonnen met eindejaarsshopping. Omdat detailhandelaren in oktober in verschillende categorieën aanbiedingen deden. Elektronica, computers, huishoudelijke apparaten en televisies prijsden ze die maand al sterk af. Terwijl de prijzen van kleding, sportartikelen en meubilair minder sterk daalden, aldus Adobe.

We beginnen de impact te zien van eerdere feestdagen deals, nu retailers kampen met overaanbod en een afzwakkende bestedingsomgeving,” zei Vivek Pandya, hoofdanalist voor Adobe Digital Insights. “E-commerce is tot nu toe veerkrachtig gebleven. Dit duidt op een sterke start van het seizoen nu we uitkijken naar Cyber Monday. Dat zal naar verwachting nieuwe records voor online winkelen vestigen.

Adobe verwacht dat de verkoop in de vijfdaagse periode van Thanksgiving tot Cyber Monday, bekend als Cyber Week, online 34,8 miljard dollar zal opleveren. Een stijging van 2,8% op jaarbasis, en 16% van het tweemaandelijkse eindejaarstotaal. Cyber Monday wordt de grootste remote shopping dag van het seizoen, met een groei van 5% op jaarbasis tot 11,2 miljard dollar, voorspelde het analysebedrijf. Voorspeld wordt dat andere belangrijke winkeldagen minder sterk zullen zijn, omdat consumenten hun eindejaarsshopping over het hele seizoen spreiden. De omzet op Black Friday zal op jaarbasis met 1% stijgen tot 9 miljard dollar. Terwijl de online aankopen op Thanksgiving Day met 1% zullen dalen tot 5,1 miljard dollar, aldus Adobe.