Amerikaanse gezinnen zijn van plan hun eindejaarsuitgaven met 4% te laten stijgen (vs 2017) tijdens de komende eindejaarsperiode, omdat het consumentenvertrouwen is verbeterd in het huidige economische klimaat, zei de National Retail Federation (NRF) woensdag.

De eindejaarsperiode staat voor de deur en consumenten zijn klaar om te shoppen,” zei Matthew Shay, CEO van de NRF. “Het consumentenvertrouwen ligt in de buurt van een historisch record, de werkloosheid is de laagste die we in tientallen jaren hebben gezien en de lonen zijn gestegen. Dat komt allemaal tot uitdrukking in de koopplannen van consumenten.

Amerikanen geven aan dat ze ongeveer 1.007 USD aan seizoensaankopen gaan uitgeven, vergeleken met 967 USD in 2017, volgens een onderzoek dat de brancheorganisatie heeft vrijgegeven. Anticiperend op de tariefstijging op import van goederen uit China, voerden de detailhandelaren grote hoeveelheden voor de feestdagen in, voordat die tarieven van kracht werden, aldus Shay.

Consumenten hebben 638 USD van hun totale uitgaven toegewezen aan het kopen van geschenken, terwijl 215 USD naar niet-geschenkartikelen voor de feestdagen gaat, inclusief eten, bloemen en wenskaarten. De resterende 155 USD wordt besteed aan andere niet-geschenkaankopen, zoals het profiteren van deals en promoties die worden aangeboden door retailers gedurende het eindejaarsseizoen, zo blijkt uit de enquête.

Bij de 7,313 ondervraagde consumenten stonden sieraden laagop de lijst met meest gewenste geschenken: slechts 22% zei producten uit die categorie te willen krijgen. Ongeveer 60% wilde cadeaubonnen krijgen, terwijl 53% kleding en accessoires koos. Entertainment – inclusief boeken, films en muziek – was goed voor 37% van de stemmen, en tenslotte elektronica en woonaccessoires met respectievelijk 29% en 23%. Onderaan de lijst stonden geschenken ivm persoonlijke verzorging of schoonheidsproducten, sportartikelen en artikelen voor thuisverbetering.

Eerder deze maand zou de door NRF voorspelde eindejaarsverkoop in de VS tussen 4,3% en 4,8% groeien van een totaal van 717,45 miljard USD tot 720,89 miljard USD.