Terwijl iedereen blij is dat alles weer normaal wordt, na de pandemie, is dit voor de juwelenbranche een beetje een tweesnijdend zwaard.

Ten eerste, reizen kan weer volop, en dat is traditioneel een sterke concurrent voor juwelen. Bovendien kampt de consument met inflatie en onzekere economische vooruitzichten.

Er zijn nog steeds positieve signalen. Het ziet er naar uit dat de hausse aan bruiloften tot in 2023 zal aanhouden. En het eeuwige cliché over hoe welgestelde klanten altijd voldoende geld zullen hebben en vlot uitgeven lijkt waar te zijn, met veel high-end retailers die sterke eindejaar uitgaven verwachten.

Maar de sector als geheel is onzekerder. De meeste mensen die ik heb gesproken zeggen dat het “te vroeg is om te voorspellen” hoe sieraden het dit seizoen zullen doen. Dat is verontrustend, gezien het feit dat we de laatste fase naderen, met nog maar enkele dagen te gaan voor Kerstmis.

De feedback die ik heb gehoord zeggen dat de zaken in december weer aantrokken, nadat ze in oktober waren gedaald – een trend die ook door SpendingPulse* en anderen is waargenomen. Volgens sommigen bleef de omzet in november achter, hoewel er op Black Friday blijkbaar veel verkeer in de winkels was.

Zoals Signet CEO Gina Drosos onlangs aangaf, kochten consumenten in 2021 vroeg omdat ze zich zorgen maakten over problemen met de bevoorrading. Dit jaar wijzen de tekenen op een traditioneler winkelpatroon, waarbij het leeuwendeel van de eindejaar aankopen meer naar het laatste moment toe plaatsvinden.

Natuurlijk waren zowel 2020 als 2021 record juwelenjaren, met zulke grote verkoopstijgingen dat ze bijna onwerkelijk aanvoelden. Dat is wat er gebeurt als consumenten veel geld hebben en weinig plekken of mogelijkheden om het uit te geven.

In 2022 hield de verkoop stand tot ongeveer het midden van het jaar. De meeste realisten verwachtten dat de juwelenverkoop dit jaar zou dalen. De enige vraag was hoeveel.

Het is duidelijk dat de sector er veel beter voorstaat dan vóór COVID; een resultaat dat weinigen hadden voorspeld toen de pandemie begon. De balansen zijn sterker, de klantenlijsten zijn langer en de detailhandelaren zijn veel beter geworden in alles wat online plaatsvindt.

In de toekomst zal de juweliersbranche moeten vechten voor haar deel van de klantentaart, net als voor de COVID. Dat is niet per se slecht. Gewoon normaal.

*Mastercard SpendingPulse™ is een macro-economische indicator die rapporteert over nationale, en in sommige gevallen regionale, detailhandelsverkopen en is gebaseerd op de totale verkoopactiviteit in het Mastercard-betalingsnetwerk, gekoppeld aan schattingen voor alle andere betalingsvormen, waaronder alle andere kredietvormen plus contant geld en cheques, samen met bepaalde andere gegevens die zijn verkregen via openbare of andere niet-Mastercard-bronnen.

SpendingPulse™ schat de totale detailhandelsomzet binnen de gegeven landen en regio’s voor alle betalingsvormen en correleert zeer goed met verschillende overheidsramingen van de totale detailhandelsactiviteit. Bovendien rapporteert SpendingPulse™ over verschillende subcategorieën (sectoren) van de detailhandel voor een meer gedetailleerde kijk op bepaalde sectoren ter waarde van de totale detailhandel.