Afbeelding: volledige De Beers Exceptional Blue Collection – De Beers

Op 7 december had De Beers nog twee missers met zijn Exceptional Blue Collection – het jongste teken van een afkoelende en misschien oververzadigde veilingmarkt voor gekleurde diamanten.

De 3,24 ct. De Beers Exceptional Blue – onderdeel van de acht-diamanten De Beers Exceptional Blue Collection – werd voorafgaand aan de Sotheby’s New York Magnificent Jewels veiling teruggetrokken “na gesprekken met de consignator“, aldus Sotheby’s.

Bovendien vond de 2,08 ct. Exceptional Blue uit dezelfde collectie geen koper op de Sotheby’s New York veiling. Het had een schatting van 1,2 miljoen tot 1,5 miljoen dollar.

Dat komt nadat de eerste diamant uit die collectie, de De Beers Exceptional Blue 5.53, zijn schatting van $ 11 miljoen tot $ 15 miljoen tijdens de Sotheby’s verkoop in Genève op 9 november niet haalde.

Een verklaring van Sotheby’s stelde dat de recente gebeurtenissen “geen afbreuk doen aan de zeldzaamheid van de De Beers Exceptional Blue Collection, en we kijken er zeer naar uit om de vijf overblijvende exquise edelstenen in het nieuwe jaar te presenteren“. De Beers reageerde niet.

De 3,24 ct. De Beers blue is de tweede hoog aangeprezen gekleurde diamant die voorafgaand aan de veiling wordt teruggetrokken in de afgelopen maanden. In november werd een roze diamant van 13,15 ct. die op 6 december bij Christie’s New York zou worden verkocht, vóór de verkoop verwijderd. Hiervoor werd geen verklaring gegeven.

Twee opmerkelijke gekleurde diamanten werden deze week geveild.

Sotheby’s kreeg 12,4 miljoen dollar voor de 303,1 ct. Golden Canary – de herslepen versie van de Incomparable – waardoor het de derde meest waardevolle gele diamant is die ooit op een veiling werd verkocht. De Golden Canary wordt beschouwd als de grootste interne foutloze diamant ter wereld.

Maar zelfs dat bleef achter bij de oorspronkelijke schatting van 15 miljoen dollar. De diamant werd verkocht zonder reserve.

Golden Canary diamond

Afbeelding: Golden Canary diamond – Sotheby’s

Christie’s haalde $11,84 miljoen ($374.500 per karaat) op voor een 31,62 ct. fancy blauwe peervorm – een prijs die aan de lage kant van de schatting van $11 miljoen tot $15 miljoen lag. De potentieel foutloze diamant is de grootste fancy blue die ooit op een veiling werd aangeboden.

Fancy Blue Diamond

Fancy Blue Diamond
Afbeelding: Christie’s

Het enige juweel dat deze week de verwachtingen overtrof was geen diamant.

Een ring met een smaragd van 6,25 ct. – die werd gered uit het legendarische Nuestra Señora de Atocha scheepswrak van 1622 – werd verkocht voor 1,2 miljoen dollar, na wat Sotheby’s een vijf minuten durende “biedingwoede” onder 18 kopers noemde.

Dat is meer dan 17 keer de oorspronkelijke schatting van 50.000 tot 70.000 dollar.

De ring werd aangeboden door Mitzi Perdue, de vrouw van wijlen kippenmagnaat Frank, die hem in 1988 als verlovingsring kreeg. De volledige opbrengst van de veiling gaat naar humanitaire inspanningen in Oekraïne.

ring met smaragd

Ring met smaragd
Afbeelding: Sotheby’s

Christie’s veiling van 6 december realiseerde een totaal van 58,8 miljoen dollar, met 93% van de lots verkocht. Sotheby’s veiling van 7 december bracht $50 miljoen op, met 81% van de kavels verkocht.