Het zijn niet alleen online juweliers die aan het consolideren zijn. Luxe e-tailers, zoals Farfetch, in het topsegment doen dat ook, en de juwelen- en horlogebranche zal er waarschijnlijk gevolgen van ondervinden.

Richemont heeft een deel van zijn belang in Yoox Net-a-Porter (YNAP) verkocht aan Farfetch, de online marktplaats voor luxeartikelen die in 2018 naar de beurs ging.

De deal houdt in dat Farfetch binnen drie tot vijf jaar alle aandelen van de oude rivaal YNAP overneemt, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

De missie van Farfetch is volgens hun eigen website de volgende:

FARFETCH bestaat uit liefde voor de mode. Wij geloven in het versterken van individualiteit. Onze missie is om het wereldwijde platform voor luxe mode te zijn, dat makers, curatoren en consumenten met elkaar verbindt.

Het betekent ook dat bijna alle bekende merken van Richemont – waaronder de bekende horloge- en juwelenmerken Cartier, IWC Schaffhausen, Jaeger-LeCoultre, Montblanc, Piaget, Vacheron Constantin en Van Cleef & Arpels – e-concessies zullen hebben op Farfetch.

Het algemene doel is om een “neutraal platform voor de hele sector” te creëren dat een grote verscheidenheid aan luxemerken zal aantrekken, aldus een verklaring.

Bij Farfetch vertegenwoordigen horloges en juwelen slechts 3% van de omzet

In een conference call na de aankondiging, hoopte Farfetch CEO José Neves dat de beslissing van Richemont om zijn platform te gebruiken andere juwelen- en horlogemerken zou overhalen om hetzelfde te doen. Hij merkte op dat de verkoop van horloges en juwelen meer dan 20% van de wereldwijde luxemarkt vertegenwoordigt. De categorie neemt minder dan 3% van de omzet van Farfetch voor zijn rekening.

Veel van ’s werelds toonaangevende online horloge- en juwelenmerken hebben online groothandelsdistributie vermeden. Ze hebben zich tot nu toe zelfs niet beziggehouden met e-concessies,” zei Neves.

Er is een sterke vraag van consumenten naar deze producten, vooral van onze particuliere klanten. Alle recordverkopen van ons modeconciërgeteam zijn fijne horloges en juwelen geweest. Waaronder de meest recente verkoop van een Richard Mille-horloge van $2,4 miljoen aan een particuliere klant eerder dit jaar.

In een verklaring worden de bedrijfsmodellen van YNAP en Farfetch “zeer complementair” genoemd. YNAP gedraagt zich als een traditionele luxe retailer met een gecureerde selectie. Farfetch is voornamelijk een eBay-achtige marktplaats die luxe bedrijven direct aan consumenten laat verkopen met behulp van een dropship e-concessie model.

Neves merkte op dat de twee partijen verschillende klantenprofielen hebben. De klanten van Farfetch zijn voornamelijk jonger dan 35 jaar. Ze zijn “digital native, opgegroeid met tweezijdige marktplaatsen als een integraal onderdeel van hun leven. Ze houden van keuze … en willen niet dat hen opgedragen wordt wat ze moeten dragen.”

Net-a-Porter en partnersite Mr. Porter trekken vooral consumenten van boven de 35 aan.

Deze shoppers “begonnen hun luxueuze winkelgewoonten toen het glossy magazine en het warenhuis nog een symbiotische relatie vormden die de wereld van de luxe organiseerde,” zei Neves. “Deze klant heeft behoefte aan begeleiding en is afhankelijk van de gezaghebbende stem van een redacteur, die de ontdekking vergemakkelijkt. Ze hebben behoefte aan keuze, maar wat ze het fijnst vinden is het gevoel dat ze worden bediend door een uitstekende curator.

Die klant komt meer voor in het Westen, zei hij, waar luxeklanten over het algemeen ouder zijn dan in nieuwere markten zoals China.

Voorlopig geen meerderheidsaandeelhouder

Volgens de nieuwe overeenkomst zal Farfetch 47,5% van YNAP bezitten. Symphony Global – een investeringsvehikel van Mohamed Alabbar uit de Verenigde Arabische Emiraten – zal 3,2% bezitten. Alabbar is al jaren YNAP’s partner in de Golfstaten. YNAP zal in ruil voor de aandelen de volledige controle over haar activiteiten in die regio overnemen.

De huidige structuur betekent dat Yoox Net-a-Porter geen meerderheidsaandeelhouder zal hebben. Totdat Farfetch het koopt, behoudt Richemont een belang van 49,3%.

Na de deal zal YNAP een nieuwe CEO voor de site aanstellen met ervaring in het runnen van multi-brand e-commerce operaties,” aldus Neves. Richemont veteraan Geoffroy Lefebvre staat sinds januari 2021 aan het hoofd van de site.

Analisten hebben er lange tijd bij Richemont op aangedrongen om YNAP, dat zij een geldverspiller noemden, van de hand te doen.

Richemont kocht voor het eerst een meerderheidsaandeel in Net-a-Porter in 2010. In 2015 fuseerde de site met Yoox, een in Milaan gevestigde e-tailer.

In 2018 kocht Richemont de nieuw gecombineerde site voor 3,3 miljard dollar.

Sindsdien heeft de site consistente verliezen geproduceerd; als onderdeel van deze transactie boekte Richemont een afschrijving van 2,7 miljard dollar op zijn aankoop.