De Amerikaanse detailhandelsverkopen stegen in november, omdat het consumentenvertrouwen aan het begin van het kerstseizoen sterk was, aldus de National Retail Federation (NRF).

De totale aankopen in november – exclusief auto’s, benzine en catering – stegen met 0,1% ten opzichte van de voorgaande maand, volgens gegevens die op vrijdag door de NRF zijn gepubliceerd. De omzet steeg met 2,1% op jaarbasis, wat vooral indrukwekkend is gezien de sterke groei in dezelfde periode vorig jaar, toen de omzet met 4,7% steeg, verklaart Jack Kleinhenz, hoofdeconoom van de NRF.

In november was er oppervlakkig schijnbaar sprake van een bescheiden groei, maar we mogen niet vergeten dat de late Thanksgiving de start van de drukste eindejaarsperiode heeft vertraagd en de miljarden dollars aan detailhandelsverkopen op Cyber Monday naar december heeft teruggeschroefd,” zei hij.

De consumentenbestedingen waren stevig, ondersteund door een sterk sentiment, voegde Kleinhenz eraan toe, waarbij hij opmerkte dat de detailhandel in de VS op schema ligt voor een sterk vakantieseizoen dit jaar. De omzet van december zal waarschijnlijk verbeteren ten opzichte van de daling van 0,2% vorig jaar, omdat de late Thanksgiving betekent dat een groot deel van de transacties alsnog in de loop van de maand december zal plaatsvinden, voorspelde hij.

De invoer in de belangrijkste Amerikaanse retailcontainerhavens steeg in november met ongeveer 8% op jaarbasis, omdat de detailhandelaren hun voorraad voor de laatste ronde van de geplande tarieven, die op 15 december van kracht zouden worden, hebben opgebouwd. De tarieven van december zouden echter kunnen worden geannuleerd, aangezien de Trump administratie vorige week heeft aangekondigd dat zij de eerste fase van een handelsovereenkomst met China heeft bereikt.

Voor het eerst in maanden gaan de Verenigde Staten en China voor wat betreft de tarieven de goede kant op“, aldus David French, NRF Senior Vice President, Government Relations. “Tarieven creëren onzekerheid en kosten voor de Amerikaanse toeleveringsketens, en de handelsoorlog zal pas voorbij zijn als ze volledig geëlimineerd zijn“.

Ondanks de dreiging van de heffingen voorspelde de NRF dat de totale detailhandelsverkopen voor de vakantieperiode van twee maanden van november tot december zouden stijgen tussen de 3,8% en 4,2% tot een bedrag tussen de 727,9 en 730,7 miljard dollar.