Aan het einde van de zomervakantie kijken we, om aan dit nieuwe seizoen te beginnen, naar de mooie fijne sieraden die begin juli gelijktijdig met de Fashion Week en de haute couture-collecties in Parijs worden gepresenteerd. Van Cleef & Arpels, Bvlgari, Boucheron, Chaumet, Piaget en Chopard concurreren met creativiteit en technische bekwaamheid en schenken ons veel schoonheid en geluk.

Fijne sieraden: vier verhalen van de gebroeders Grimm uitgevoerd door Van Cleef & Arpels

Na ‘The Secret’ in 2017, onthult La Maison Van Cleef & Arpels vier verhalen uit de collecties die de gebroeders Grimm tussen 1812 en 1815 publiceerden, gekoppeld aan kinderlijke, imaginaire en fantasmagorische universa: De Balschoenen, De Gouden Vogel, De Drie Veren en De Bremer Stadsmuzikanten.

Het thema is een voorwendsel voor talrijke virtuositeiten. Het thema laat Van Cleef & Arpels toe te tonen hoe technisch en vindingrijk het is en biedt zo gevarieerde, verbluffende, prachtige stukken.

De clips zijn natuurlijk nog steeds aanwezig en verwijzen vaak naar prinsen en prinsessen.

Maar laten we stoppen bij de prachtige mysterieuze clip Panache, geïnspireerd door het verhaal De Drie veren, dat een Serti Mystérieux™ presenteert. Gebrandschilderd glas gekleurde saffieren en diamanten, een technische prestatie, helemaal bekleed met wit, roze, paars en oranje, die de colorimetrische rijkdom van een verenkleed in nuances oproepen.

fijne sieraden Van Cleef

Fijne sieraden: Wild Pop van Bvlgari verstoort de codes

Bvlgari’s nieuwe collectie, Wild Pop, hoewel volledig ingeschreven in het DNA en de geschiedenis van de Italiaanse juwelier, is even verrassend als gewaagd! Een pop-eerbetoon aan de gekte van de jaren 80, iconische Bvlgari-jaren – denk aan het Bvlgari-Bvlgari horloge met het logo van het merk in cirkelvorm, of de collecties Tubogas (Bvlgari Bvlgari) en Monete, geïnspireerd door de oude munten, ook hier opgeroepen; ze pikken de codes van die tijd op: grote volumes, caleidoscoop van felle kleuren, eenvoudige of geometrische vormen. Het staat buiten kijf dat met Wild Pop, goede of slechte smaak (de jaren ’80 zullen altijd een debat blijven) – verlegen klanten zich best onthouden. ‘Extravagantie’ is duidelijk het door het huis gekozen sleutelwoord.

De Synthesizer-ketting herinnert aan het ‘disco’-geluid uit de jaren ’80 en Studio 54 staat op het rendez-vous: het tekent een synthesizertoetsenbord, waarvan de zwart-witte toetsen zijn gemaakt van onyx en diamant.

fijne sieraden Bulgari

Fijne sieraden: Boucheron en zijn triomfantelijke natuur trotseren de wetten … van de natuur!

In fijne sieraden gaan hightech en gesublimeerde natuur goed samen. En Boucheron bewijst het, dankzij de 3D-digitalisering van een echte tak klimop rond de hals van een model te draaien. Het is gelukt om de ketting Lierre Frosted ‘realistischer dan de natuur’ te maken, mobiel, uit titanium, geplooide diamanten en bladeren in glanzend cacholong (wit opaal met het uiterlijk van porselein) en het imiteert het effect van vorst. Het klimopthema komt uit het ‘Naturalist’-gedeelte van deze collectie en is afkomstig uit de archieven van het Maison. Frédéric Boucheron was vooral dol op deze wijnstok …

haute joaillerie boucheron

Fijne sieraden: De Werelden van Chaumet – Schatten uit Africa

Chaumet nodigt je uit voor het derde deel van zijn “werelden”. Treasures of Africa volgt het Lied van de Japanse lente op en de ijzige kou van de Siberische steppen van haar Imperial Walks. Voor Treasures from Africa waren het de steppen van Sub-Saharaans Afrika die het huis inspireerden.

Gele saffieren en rode robijnen vieren de gloeiende okers van Afrikaanse landen of het gouden zand van de woestijn, de alliantie van kleuren en materialen die de sleutel zijn van dit derde deel, vertaald in 5 verhalen: rondes van stenen, koninklijke watervallen, gouden landerijen, onheil en Talismania.

fijne sieraden Chaumet

Fijne sieraden: met Sunlight Escape viert Piaget de zon

Piaget’s Sunlight Escape fijne sieraden collectie is een combinatie van 3 lijnen: Verwarmende Lichten, Adembenemende Bezienswaardigheden en Dansende Nachten. Elke glinsterende sprankeling van gem gekleurde juwelen die “de veelheid van zonnevlekken” oproepen, op bepaalde tijden van de dag, op verschillende breedtegraden, is een inleiding tot flamboyante creaties.

Roze, witte en gouden tinten voor Verwarmende Lichten en het warme licht (roze goud, gele en witte ruiten); heldere, glanzende witte blues geïnspireerd op het koude licht van het Verre Noorden voor de Adembenemende Bezienswaardigheden (lapis lazuli, paraiba-toermalijn, aquamarijn); tot slot, groen, blauw, rood voor Dansende Nachten, dat doet denken aan de fascinerende aurora borealis met dansvormen (spinels, paraiba-toermalijn, spessartiet en opaal).

fijne sieraden Piaget

Fijne sieraden: spectaculaire reizen met de Rode Loper collectie van Chopard

Elk jaar, tijdens het Filmfestival van Cannes, waarvan Chopard sinds 1998 een trouwe partner is, wordt de nieuwe fijne sieraden collectie van Chopard onthuld. De editie 2018 van de Rode Loper collectie is geïnspireerd op de vele reizen van Caroline Scheufele, covoorzitter en artistiek directeur van het huis. Architectuur, kunst, literatuur, cinema of natuur, alles is een voorwendsel voor creatie, liefde voor kostbare stenen, vindingrijkheid en een spectaculair karakter zijn voor de hand liggende voorwaarden.

De stukken zijn eclectisch, spectaculair, klassiek voor een paar – Een model van perfectie, set oorbellen en ketting, bezet met Colombiaanse smaragden (17, kussen gesneden, niet geolied, voor de ketting) en verbeterd met diamanten (inclusief een 20-karaats D-vlekkeloze peer-geslepen diamant voor de ketting altijd) – maar allemaal gedurfd en kleurrijk.

fijne sieraden Chopard