Afbeelding: François Curiel – Christie’s

Van Elizabeth Taylor tot de diamanten die voor miljoenen over de toonbank gaan: François Curiel deelt zijn uitgebreide expertise als voorzitter van Christie’s voor Europa en internationaal directeur van de luxedivisie.

Hoe heeft de Covid-19 pandemie Christie’s beïnvloed?

Covid-19 is zo’n catastrofale klap geweest voor de wereld. Als reactie daarop heeft de bedrijfswereld geleerd om verder te gaan door alles online te zetten. Digitalisering is een continu proces en zeker geen plotse uitvinding, maar de pandemie heeft het tot de manier gemaakt om zaken te doen, om het even welke zaken.

Bij Christie’s zijn we meer dan 10 jaar geleden begonnen met het ontwikkelen van onze e-commerce strategie, en we hadden al een solide lopend systeem nog voordat Covid-19 toesloeg. Dus niet alleen doorstaan we de storm goed, maar we zijn ook in staat om de online golven te berijden en de business naar een nieuw niveau te tillen.

François Curiel, hoe ben je in de juwelenveiling business gekomen?

Als stagiair. In 1969 studeerde ik rechten in Parijs en mijn vader wilde dat ik tijdens onze zomervakantie van twee maanden zou werken en mijn Engels zou oefenen. Hij stelde me voor aan de toenmalige voorzitter van Christie’s London, Peter Chance, die een stage regelde op de juwelenafdeling. Daar werkte ik onder Albert Middlemiss, juwelen hoofdexpert. Toen ik eind augustus weer wilde gaan studeren, ging er iemand weg op de afdeling en Middlemiss, die zag dat ik het zo naar mijn zin had, bood mij een baan aan die ik heb aangenomen. Ik ben dus nooit meer teruggegaan naar mijn rechtenstudie, en ik ben hier nog steeds… 52 jaar later. Ik denk vaak aan de beroemde woorden van Confucius: “Kies een baan waar je van houdt, en je zult nooit een dag in je leven hoeven werken.

Wat is het interessantste juweel dat je ooit hebt gezien?

Ik ben in mijn carrière zoveel spannende juwelen tegengekomen dat ik nooit één stuk zal kunnen kiezen, ook al hangt mijn leven ervan af. Maar ik kan wel zeggen dat de collectie van Elizabeth Taylor, die Christie’s in 2011 verkocht, een droom was. De collectie zelf was zeer uitgebreid en divers, elk stuk het beste in zijn soort; de helderste edelstenen, de rijkste natuurlijke parels, vele diamanten van hoge kwaliteit, Kasjmir saffieren, Birma robijnen, enkele zeer fijne gesigneerde stukken, zowel vintage als hedendaags, en natuurlijk de sterkste herkomst van de op zeven na grootste vrouwelijke schermlegende van de klassieke Hollywood cinema. Er is gewoon geen tweede beste. Het is als een voetbalteam met 11 Cristiano Ronaldos. Een dergelijke collectie toevertrouwd krijgen is inderdaad een hoogtepunt in ieders carrière.

Heb je Elizabeth Taylor ooit ontmoet?

Ja, we deden jaarlijks taxaties voor haar collectie gedurende de laatste 10 jaar van haar leven. Ze was een zeer actieve koper, en elke keer dat we haar bezochten, ontdekten we nieuwe, interessante stukken.

Haar publieke imago is een en al schoonheid en glamour, maar wij hadden het voorrecht om een andere kant van Ms. Taylor te zien, namelijk die van een juwelenexpert. Haar kennis was uitgebreid, en ze was gul in het delen ervan. Ik heb zeer goede herinneringen aan haar en de tijd die we samen doorbrachten.

Was ze net zo interessant als haar juwelen?

Zeker, zo niet meer. Ze was een zeer goed geïnformeerde verzamelaar en kende de verhalen achter elk sieraad. Ze kende goed de geografische herkomst van haar gekleurde stenen, de kwaliteit van haar diamanten en de herkomst van de historische juwelen die ze had verworven. Slijpsel, kleur, helderheid en karaatgewicht waren geen geheim voor haar.

Hoe belangrijk is de herkomst, de verhalen en de mensen achter de juwelen, volgens François Curiel?

Eerdere eigendom van royalty’s, aristocraten of beroemdheden verhoogt de authenticiteit en geeft het sieraad een persoonlijkheid. Het kan de waarde van het juweel dramatisch vermenigvuldigen, voorbij de fysieke waarde. Dus in aanvulling op de 4C’s, voegen we nu een “P” voor herkomst.

François Curiel vertel over de Marie Antoinette veiling die net plaatsvond in Genève.

Marie Antoinette (1755 tot 1793), de koningin van Frankrijk, kocht dit paar armbanden in 1776 bij de firma Boehmer. In 1789, toen er donkere wolken opdoemden, stuurde Marie Antoinette haar juwelen naar Brussel voor bewaring, en na de opstand werden de juwelen afgeleverd aan haar dochter Madame Royale (1778 tot 1851). De juwelen werden generaties lang doorgegeven aan de nakomelingen van Madame Royale. De armbanden zijn altijd in de familie gebleven, en Christie’s kreeg de opdracht ze aan de wereld te presenteren. Geschat op 2 tot 4 miljoen dollar, brachten ze op 9 november 8,2 miljoen dollar op bij Christie’s in Genève.

Zou je zeggen dat de herkomst de waarde van de juwelen heeft gecreëerd?

De stenen zijn waarschijnlijk rond de $100.000 waard, dus de $8,2 miljoen die gerealiseerd werd was 82 keer de waarde van de diamanten, en dat allemaal dankzij de koninklijke herkomst. Dus ja, de impact van herkomst kan niet onderschat worden. In dit specifieke geval heeft de kracht van de “P” het belang van alle 4C’s de kop ingedrukt!

Hoe belangrijk zijn particuliere kopers voor het veilingwezen?

Toen ik in 1969 begon, bedroegen de inkomsten uit juwelen ongeveer 2% van de totale verkoop van Christie’s, en nu ligt dat percentage tussen 10% en 15%. In die tijd kwamen vooral handelaren naar veilingen, en kochten particuliere kopers via de detailhandel. Het spel is sindsdien veranderd. Zowel professionals als privé-verzamelaars maken gebruik van het veilingplatform, en beide groepen nemen in grotere getale deel nu de toegang steeds gemakkelijker wordt gemaakt door technologie.

Hoeveel meer betalen particulieren dan handelaars?

Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag,” geeft François Curiel aan. Het hangt af van de persoon en het object. Handelaren zijn gewoonlijk rationeler en laten zich leiden door de winst die zij denken te kunnen maken door het stuk door te verkopen. Particuliere kopers kunnen ook gewiekste investeerders zijn, maar zijn meer geneigd hun passie te volgen. Het is moeilijk om een zinvolle vergelijking te maken. Wat wel duidelijk is, is dat we vandaag beide groepen nodig hebben om succesvolle veilingen te organiseren.

Wat is de toegevoegde waarde van de merken?

Aangezien waarde wordt bepaald door uniciteit en zeldzaamheid, kan branding waarde toevoegen als het stuk gesigneerd is. Een gesigneerd, gemerkt juweel kan een premie van 30% tot 50% opleveren ten opzichte van een soortgelijk, maar ongesigneerd juweel.

Welke soorten edelstenen en juwelen verkopen tegenwoordig het best?

Alles wat redelijk geprijsd is, verkoopt altijd. De laatste tijd is de markt heel sterk, en Christie’s verkoopt meer dan 95% van alle kavels in elke veiling. Dit is uitzonderlijk en vrij zeldzaam, want vóór de pandemie lag het percentage verkochte kavels rond de 80%.

Veelgevraagd zijn gesigneerde stukken van iconische huizen als Boucheron, Bulgari, Cartier, Van Cleef & Arpels, Harry Winston en vele anderen. Werken van hedendaagse meesters zoals Viren Bhagat uit India en Wallace Chan uit China zijn ook zeer gewild. En dan is er JAR (Joel Arthur Rosenthal), die een uiterst besloten wereld van anonieme maar illustere klanten heeft gecreëerd en een exclusieve internationale club heeft gevormd waarvan de leden hun juwelen en elkaar over de hele wereld onmiddellijk herkennen.

Onbehandelde gekleurde edelstenen zijn erg in trek. Er is ook grote belangstelling voor gesigneerde vintage juwelen, maar het aanbod is beperkt, aangezien musea en de tand des tijds een groot aantal uit de markt hebben genomen.

Wat zijn tegenwoordig de populaire prijzen op veilingen? Hoe is de markt voor stukken van meer dan $1 miljoen?

De meest populaire prijzen liggen tussen 20.000 en 200.000 dollar. Met de prijs van gekleurde diamanten is de prijsrange enorm en kan gaan van $1,5 miljoen tot $7 miljoen of $8 miljoen.

Toen ik in 1982 begon met het organiseren van veilingen, waren er nog geen miljoen-dollar stukken. Het miljoen dollar prijskaartje was gereserveerd voor oude meesters. Tegenwoordig zijn het de naoorlogse en de hedendaagse kunst waar je werken van meer dan 20 miljoen dollar ziet. In de juwelenwereld was het keerpunt 1987, toen iemand bijna 1 miljoen dollar per karaat betaalde voor een rode diamant. Het was een 0,95 karaat rode diamant die verkocht werd voor 926.000 dollar, een schandalig bedrag in die dagen. Maar die gebeurtenis veroorzaakte de opkomst van gekleurde diamanten. Daarvoor werden gekleurde diamanten over het hoofd gezien.

Waar komen de goederen vandaan?

De veilingindustrie heeft het vaak over de “drie D’s“, die staan voor schuld, echtscheiding en overlijden (dat zijn 3 D’s in het Engels: debt, divorce, death), omdat dergelijke levensveranderingen de noodzaak met zich meebrengen om bezittingen te verkopen voor herverdeling. Voorwerpen zijn afkomstig uit nalatenschappen, uit de handel en van privé-verzamelaars die hun collecties snoeien. Handelaren en particuliere verzamelaars komen uit alle delen van de wereld, zodat de juwelenmarkt werkelijk een wereld zonder grenzen is.

Vindt François Curiel de repressie in China een zorg?

Ik ben tijdens mijn tienjarige loopbaan in Azië talloze keren in China geweest en heb het grote voorrecht gehad om de luxe- en veilingmarkten daar te zien groeien met de groeiende rijkdom van de regio en de steun van de regering. Christie’s was het eerste en tot dusver enige internationale veilinghuis dat van de regering een vergunning kreeg om in het land veilingen te houden.

Het is waar dat de markt de laatste jaren minder verhit is geraakt, maar dat komt deels doordat de sector en de markt volwassener worden en steeds verfijnder worden. Een rationele en minder volatiele kunst- en luxemarkt is goed in de zin dat het gemakkelijker is trends te voorspellen en strategieën te ontwikkelen. Chinese verzamelaars zijn nu al goed voor meer dan 30% van de wereldwijde inkomsten van Christie’s. Ik denk dat dit percentage zal blijven stijgen en ik heb niets dan optimisme voor de regio.

Online veilingen zijn zo populair en lijken de overhand te nemen. Ik herinner me nog dat de actie in de zaal was: de opwinding, de grote dealers die netwerken. Hoe waren die veilingen?

We genieten nu van een gelukkig evenwicht, met live- en onlineveilingen die elk hun doelpubliek bereiken met verschillende selecties en prijspunten. Niets zal ooit de glamour en de opwindende energie van een veiling in een verkoopzaal, in de aanwezigheid van gretige verzamelaars, overtreffen. Aan de andere kant bieden online verkopen een groter aantal kavels zonder beperkingen van tijd en plaats, waardoor een groter publiek met jongere en nieuwere kopers wordt aangetrokken. Beide zijn belangrijke en doeltreffende platforms.

Hoe is de Arabische markt?

Verzamelaars uit het Midden-Oosten hebben een zeer lange verzamelgeschiedenis. Zij zijn voortdurend actief als kopers en verkopers, en velen van hen hebben een langdurige relatie met Christie’s.

Wat vindt François Curiel van synthetische of lab-gekweekte diamanten?

Bij Christie’s richten we ons op natuurlijke diamanten en edelstenen op de secundaire markt. Wij hebben geen ervaring met het doorverkopen van een lab-grown diamant, dus ik kan u niet veel vertellen over de markt voor deze nieuwe stenen.

Hoe ziet u de markt voor juwelen in nalatenschappen zich de komende jaren ontwikkelen? Zullen de prijzen stijgen?

In de jaren ’20, ’30 en ’40 was er een gestage aanvoer van juwelen voor veilingen. Naarmate de tijd verstrijkt, worden meer familiecollecties opgedeeld en verkocht; intacte of grotere collecties zullen slinken, waarbij individuele stukken zo nu en dan weer op de markt verschijnen. De laatste jaren is er een hernieuwde belangstelling voor vintage juwelen, en bij taxaties paste ik vóór de pandemie een premie van 5% tot 10% toe op de ramingen. Ik denk dat het redelijk is te verwachten dat de prijzen voor kwaliteitsjuwelen uit nalatenschap in de toekomst jaarlijks zullen stijgen. Maar koper opgelet, alleen echte juwelen waarvan de stenen niet zijn vervangen of vervalst, zullen in waarde blijven stijgen.

Welke rol spelen de handelaars in de veiling- en juwelenhandel?

In onze branche zijn de vakmensen de ruggengraat van ons bedrijf. Zij kopen en verkopen via ons het hele jaar door, en tegen de juiste prijs is er altijd wel een koper voor elk juweel.

Particuliere verzamelaars zijn ook zeer belangrijk, maar zij komen en gaan, terwijl dealers er zijn om hun bedrijf te runnen, dus zij zijn altijd aanwezig en staan te popelen om te handelen.

Hoe doen juwelen het in vergelijking met andere items die Christie’s veilt? Waarom doen juwelen het niet zo goed als kunst?

Juwelen en schilderijen zijn beide kunstwerken, en kunstvoorwerpen hebben verschillende prijsniveaus. Het is misschien een beetje een veralgemening om te beweren dat juwelen voor minder worden verkocht dan schilderijen en beeldhouwwerken. Een roze diamant kan gemakkelijk voor 10 miljoen dollar worden verkocht, terwijl er etsen van Picasso zijn die minder dan 10.000 dollar kosten. Het onderscheid is niet zozeer het genre of de categorie, maar de kwaliteit en de schaarste van het object zelf.

Wat is de hoogste prijs die ooit voor een sieraad is betaald?

De Pink Star, een 56,9-karaats roze diamant, haalde in 2017 in Hongkong 71 miljoen dollar. De op één na hoogste prijs is de Oppenheimer Blue, een blauwe diamant van 14,62 karaat, die in 2016 57 miljoen dollar realiseerde bij Christie’s Genève. Hij wordt gevolgd door de Winston Pink Legacy van 18,96 karaat: 50,7 miljoen dollar.

Welk advies heeft u voor de handel?

Ik zou liever hebben dat u mij vraagt: “Welk advies heeft de handel voor ons?” We leven nu in een wereld waarin grenzen en tijdzones vervagen, en de veilingmarkt gedemocratiseerd is. Dus zou ik zeggen: “Denk wereldwijd en omarm de technologie. Als het uw doel is om een internationaal netwerk van bondgenoten en klanten op te bouwen om uw kennis en reikwijdte te maximaliseren, zijn technologie en allianties met andere professionals de middelen om dat te bereiken.

Welk advies zou u hebben voor een jongere die vandaag de dag de juweliersbranche ingaat?

Het draait allemaal om toewijding. Als je eenmaal hebt besloten dat de juwelenindustrie de carrière voor jou is, stippel dan je opleiding uit. Overweeg professionele programma’s te volgen zoals die van het Gemological Institute of America (GIA) om een basiskennis op te doen. Oefen wat je geleerd hebt in de praktijk met stages en banen bij fabrikanten, steenslijpers, detailhandelaars, dealers of veilinghuizen. Na een tiental jaar of minder van toegewijd werk, zou u een gebied van deskundigheid en een goed professioneel netwerk ontwikkeld moeten hebben. Van daaruit kunt u dan verder vliegen.

 

Wie is François Curiel?

François Curiel begon zijn carrière in 1969 bij Christie’s in Londen als stagiair. Na leiderschapsposities in Londen, Madrid, New York, Genève en Parijs, opereerde François Curiel van 2010 tot 2017 vanuit Hongkong, waar hij nu opereert als voorzitter voor Europa. Hij is een wereldberoemde juwelenspecialist en staat ook aan het hoofd van de wereldwijde luxedivisie van Christie’s. François Curiel zit in de raad van bestuur van het moederbedrijf van het veilinghuis en is lid van de executive management group van Christie’s, die toezicht houdt op de activiteiten van het bedrijf op wereldwijde basis. In 2016 werd Curiel bevorderd tot de rang van commandeur van het Franse Légion d’Honneur.