Afbeelding: GCAL

Het Amerikaans classificatielaboratorium GCAL heeft een nieuwe slijpklasse geïntroduceerd om diamanten van hogere kwaliteit te onderscheiden van de “excellent” score die de meeste geslepen stenen krijgen.

Het Gem Certification & Assurance Lab (GCAL) heeft deze week zijn 8X-beoordelingsrapport bekendgemaakt, waarin de noodzaak wordt onderstreept om diamanten met een uitzonderlijke slijpvorm te onderscheiden van de rest.

Superieure en met extreme precisie geslepen diamanten zijn verloren gegaan in de massa, geïdentificeerd met en verward met diamanten van mindere kwaliteit,” aldus Don Palmieri, voorzitter van GCAL, in een Zoom presentatie. “Consumenten zijn op zoek naar de beste van de beste diamanten, maar het wordt steeds moeilijker voor retailers om die premium diamanten te identificeren.

Het Gemological Institute of America (GIA) introduceerde zijn cut grading systeem in 2005, waarbij het de slijpvorm, slijpsel en symmetrie van elke diamant beoordeelt. Voor elke parameter gebruikt het GIA een schaal van vijf kwaliteiten: uitstekend, zeer goed, goed, redelijk en slecht.

GCAL schat dat ongeveer 85% van de diamanten vandaag de dag een triple excellent (triple Ex) rang krijgen, met steeds meer stenen die deze hoogste classificatie kunnen bereiken omdat de technologie die gebruikt wordt in het slijpproces is verbeterd. Fabrikanten hebben hun frustratie geuit over het feit dat het vakmanschap en de precisie van hun premium-kwaliteit diamanten niet worden erkend, merkte Palmieri op.

Dat heeft GCAL ertoe aangezet om zijn 8X programma te ontwikkelen, waarbij “honderdduizenden diamanten” worden geanalyseerd om de strikte, exacte toleranties te identificeren die nodig zijn om de ultieme precisie geslepen diamant te bereiken, legde het bedrijf uit.

Om in aanmerking te komen als 8X diamant, moet de steen een uitstekende beoordeling krijgen voor alle acht parameters die in het rapport worden vermeld. Deze omvatten slijpsel, uitwendige symmetrie, proporties, optische schittering, vuur, scintillatie, optische symmetrie, en harten en pijlen.

De eisen voor slijpsel, symmetrie en proporties zijn strenger dan die van de GIA’s triple Ex standaard, benadrukte GCAL.

GCAL verwacht dat een 8X diamant voor een premie ten opzichte van niet-8X stenen zal verkopen, hoewel het bedrijf niet wilde speculeren over hoeveel meer het zou kunnen opbrengen.

De slijpvereisten zijn groter “en er is meer werk om de precisie te bereiken die nodig is om een 8X diamant te zijn, dus er zal een premie zijn ten opzichte van een standaard ronde briljant diamant die een triple Ex krijgt,” legde chief operating officer Angelo Palmieri uit.

Het 8X certificaat zal beschikbaar zijn in zowel gedrukt als digitaal formaat en zal gebruik maken van videobeelden om verschillende parameters te demonstreren. GCAL zal het ook aanbieden voor lab-gekweekte diamanten.