Afbeelding: GemGenève – Fabergé collectie

De tweede editie van de Zwitserse beurs GemGenève kende dit jaar een sterke toename van het verkeer, wat een goed teken is voor de markt van edelstenen en juwelen van topniveau.

Een toename van het bezoek aan de beurs GemGenève wijst op sterke orders ondanks de wereldwijde economische onzekerheid.

Volgens voorlopige cijfers van de organisatoren bezochten meer dan 5.000 mensen de vijfde editie van de Zwitserse edelstenen- en juwelenbeurs van 3 tot 6 november – ruim 7% meer dan het vorige evenement, dat in mei plaatsvond. Er waren ook 176 exposanten, iets minder dan in mei.

De markt doet het erg goed“, zei Thomas Faerber, medeoprichter van GemGenève, aan de vooravond van de beurs. Hij verwees daarbij naar zijn eigen ervaringen dit jaar met zijn bedrijf, de Faerber Collection, dat gespecialiseerd is in uitzonderlijke edelstenen en antieke juwelen. “We hebben tot nu toe een heel goed jaar gehad. Ik heb er alle vertrouwen in dat deze editie van GemGenève een succes wordt.

De algemene stemming was optimistisch op het evenement, dat plaatsvond in Palexpo, vlakbij de luchthaven van Genève. De stands van de exposanten waren vanaf het begin druk bezet, en gedurende de hele beurs werd er druk genetwerkt. Indrukwekkende resultaten op recente veilingen van kostbare juwelen in Genève droegen bij aan de stemming, evenals de grote vraag na de beurs van mei.

Terug in de strijd

GemGenève ontstond in 2018 net toen de belangrijkste Zwitserse horloge- en juwelenbeurs Baselworld in verval raakte door de wijdverspreide kritiek op het beheer ervan. De eerste edities van GemGenève hadden een sterke start en absorbeerden de diamant- en edelsteenleveranciers die eerder op de beurs van Basel aanwezig waren.

Na een onderbreking als gevolg van de lockdown heeft GemGenève weer vaart gekregen en is het een belangrijk onderdeel geworden van de beurskalender voor het topsegment van de markt. De beurs vindt doorgaans plaats vlak na de veilingen van Christie’s en Sotheby’s Magnificent Jewels in Genève, die ’s werelds grootste verzamelaars van juwelen en edelstenen naar de stad brengen om te handelen in voorwerpen waarvoor een hoog budget vereist is.

Na het succes van de beurs van mei vroegen de exposanten aan Faerber en medeoprichter Ronny Totah om begin november een nieuw evenement te organiseren, deels vanwege de afwezigheid van concurrerende beurzen in Azië tijdens het laatste kwartaal van het jaar.

Van diamant tot peridot

GemGenève onderscheidt zich onder de beurzen doordat het wordt gerund door exposanten voor exposanten. Maar zelfs zonder professionele event managers is het buitengewoon goed georganiseerd, met nevententoonstellingen en een uitgekiend educatief programma met seminars van juwelenhistorici, industrieleiders en influencers.

Op de beurs van november werd een breed scala aan exquise diamantslijpen, prachtige gekleurde edelstenen en gesigneerde juwelen van topkwaliteit tentoongesteld. Die laatste categorie varieerde van Victoriaanse en Art Nouveau stukken tot de altijd populaire Art Deco en de momenteel modieuze jaren 1970.

Handelaren spraken van een aanhoudende vraag naar de zeldzaamste gekleurde diamanten, inwendig zuivere witte diamanten, hittebestendige Birmese robijnen en saffieren, ‘olievrije’ of ‘minder-olie’ Colombiaanse smaragden en gesigneerde antieke juwelen van topmerken als Cartier en Van Cleef & Arpels. De middenmarkten voor diamanten en edelstenen zijn echter kwetsbaarder voor een afnemende vraag als de wereldeconomie vertraagt, zo voegden zij eraan toe.

Kunming Diamonds, dat in Hongkong is gevestigd, bood uitzonderlijke diamantexemplaren aan om te voldoen aan de sterke vraag naar roze, blauwe en gele diamanten van topkwaliteit.

We voelen ons positief omdat iedereen zeer energiek is geweest. Er is veel vraag geweest,” zei Harsh Maheshwari, de directeur van het bedrijf. “Er is veel potentieel voor aankopen door bepaalde grote Europese ontwerpers en merken die onze stand hebben bezocht. We zijn enthousiast dat mensen persoonlijk over diamanten konden komen praten. Dit ontbrak de afgelopen jaren vanwege Covid-19.

Ondertussen zette diamantfabrikant Shree Ramkrishna Exports (SRK) zijn plannen uiteen om tegen 2024 geen koolstofuitstoot meer te hebben. Het in Surat gevestigde bedrijf is een toonaangevende producent van diamanten van meer dan 3 karaat.

Tank Fine Gems uit Jaipur presenteerde buitengewoon zeldzame Burmese ‘zonder hitte’ robijnen en saffieren en oude Colombiaanse smaragden met weinig insluitsels. Natuurlijke parels werden ook aangeboden, evenals nieuwe slijpvormen. Eigenaar Dharmendra Tank sprak van toenemende mogelijkheden voor Mozambikaanse robijnen van hoge kwaliteit en Zambiaanse smaragden om aan de bovenkant van de markt te concurreren met hun respectieve Birmese en Colombiaanse tegenhangers.

Naast de Big Three had edelsteenleverancier Fuli Gemstones een selectie van levendige groene peridotten uit zijn mijn in Noord-China, die momenteel in ontwikkeling is. De productie zal naar verwachting in 2023 op gang komen. Fuli is ook van plan zijn marketingcampagne op te voeren om meer bekendheid te geven aan de schoonheid van peridot.

Hoogstaand design

GemGenève trekt veel detailhandelaren aan die hun inventaris willen uitbreiden, afkomstig uit chique centra als Bond Street in Londen en Place Vendôme in Parijs. Kopers van Dior en Chopard werden onder de menigte gespot.

Nicholas Wainwright van Bond Street-retailer Boodles was vooral onder de indruk van de hoge kwaliteit, de organisatie en de gastvrijheid.

We komen elk jaar,” zei hij. “We houden van de sfeer van GemGenève. Dit evenement heeft de juiste mensen die exposeren, de mensen die wij leuk vinden. We zijn dwangmatige kopers. Het is alsof je naar een snoepwinkel gaat. Je kunt niet zonder geld. We zijn op zoek naar iets anders. We zoeken naar interessante stenen. We hebben hier een mooie Birmese robijn gekocht. Een diamant van 3,84 karaat, groengeel, maar hij leek groen. We zoeken dingen die wat spannender zijn.

In die geest was er het Vivarium Quartet segment van de show, bestaande uit sieraadontwerpers Alexandra Jefford, Alix Dumas, Philippe Lauras en Elena Okutova. Juwelenhistorica en journaliste Vivienne Becker stelde deze sectie samen met zowel gevestigde als opkomende ontwerpers zoals Sean Gilson, Alexander Tenzo en Wallis Hong in het designer gedeelte van de beurs.

Vivienne Becker helpt onafhankelijke ontwerpers om hun werk te presenteren“, legt Jefford uit, die voor de derde keer naar de beurs terugkeerde. “Het Vivarium is super prestigieus. Het is zeer high-end. Het is klein genoeg om op te vallen en je legt er fantastische contacten. Voor mij als onafhankelijke juwelier kan ik fantastische edelsteenhandelaars ontmoeten.

Fabergé en het mooiste uit Oekraïne

Het educatieve programma van GemGenève omvatte deze keer lezingen door deskundigen uit de sector over antieke juwelen, evenals een tentoonstelling van originele stukken van Fabergé.

Hoewel de meeste mensen Fabergé associëren met de paaseieren die de Russische keizerlijke familie en andere belangrijke opdrachtgevers bij het bedrijf bestelden, besloot de Igor Carl Fabergé Foundation weinig bekende en niet eerder geziene stukken te presenteren op de GemGenève tentoonstelling, met meer dan 100 stukken uit particuliere collecties.

Ondertussen presenteerden negen Oekraïense juweliers hun nieuwste creaties in het kader van het project Strong & Precious, dat Oekraïense merken die door de oorlog in hun vaderland werden verstoord, wil populariseren. Naast hedendaagse werken van merken als Inesa Kovalova, Nomis, Bevza en Drutis Jewellery werden antieke juwelen getoond van Joseph Marchak, de beroemdste Oekraïense juwelier van de 20e eeuw. Als belangrijkste concurrent van Fabergé droeg Marchak de bijnaam “de Cartier van Kiev“.

Dit was de tweede keer dat de Oekraïense juwelenmerken zich presenteerden op GemGenève; het Strong & Precious-programma debuteerde op de editie van mei met veel bijval.