Gezien de technologische boom die de diamantsector momenteel vormgeeft, stellen steeds meer bedrijven de certificeringslaboratoria ter discussie en stellen ze dat de evaluatie van de 4C’s geen subjectieve wetenschap in handen van gemmologen mag zijn.
“Over 5 tot 10 jaar zal de diamantcertificering niet langer worden uitgevoerd door gemmologen“, zegt Haim Volner, eigenaar van Shirtal Diamonds, wiens dochteronderneming Shirtal DiaCam een geautomatiseerde certificeringsoplossing ontwikkelt. “Met de vooruitgang van kunstmatige intelligentie (AI) en diepgaand leren, zullen computers al het werk doen.”
DiaCam is een samenwerking aangegaan met Matrix, een softwaredienstverlener in Israël, om de diamantbeelden te analyseren die door het DiaCam360-systeem zijn gemaakt – een technologie die een 360-graden beeld van de diamant produceert.
Het gebruik van de database, bestaande uit “honderdduizenden” beelden, stelt het platform in staat om te leren hoe stenen te certificeren, aldus Haim Volner in een recent interview.
Vergeleken met de resultaten van een certificering door het Gemological Institute of America (GIA), heeft DiaCam360 een nauwkeurigheid van 90% aangetoond in de evaluatie van de kleur van de steen. DiaCam gelooft dat het 95% kan overschrijden door kleine aanpassingen te doen na de eerste tests, aldus Lior Hirsh, DiaCam’s Chief Operating Officer, die wordt gecrediteerd voor de ontwikkeling van dit concept.
Door zijn diepgaande leertechnieken voert het bedrijf een soortgelijke analyse uit om de zuiverheid te bepalen. Zij is op zoek naar strategische investeerders om haar te helpen de dienst te commercialiseren en het project naar een hoger niveau te tillen.
Beide zijn noodzakelijk
Anderen zijn ook bezig met de automatisering van de certificering, in het besef dat kleur en zuiverheid de grootste uitdagingen zijn, aangezien de afmetingen, de vorm en het karaatgewicht meer gestandaardiseerde metingen hebben.
Sarine Technologies heeft machines ontwikkeld die in staat zijn om de kleur en zuiverheid van een diamant te bepalen, gebaseerd op het concept van “herhaalbaarheid en precisie“, allemaal gestoeld op de analyse van tienduizenden stenen, zo verklaarde het bedrijf.
Tegelijkertijd benadrukten De Beers en het GIA het belang van ondersteuning van het gebruik van technologische apparatuur door middel van de vaardigheden en analyses van hun gemmologen en certificeringsdeskundigen.
“Hoewel we over de apparatuur beschikken om automatisch kleur, zuiverheid en karaat te certificeren, mag niet uit het oog worden verloren dat alle natuurlijke diamanten uniek zijn en dat er daarom altijd stenen zijn die verder moeten worden geanalyseerd door een certificeringsspecialist“, aldus Jonathan Kendall, voorzitter van het De Beers Group Institute of Diamonds, dat toezicht houdt op de certificeringsactiviteiten van het bedrijf. “Deze specialisten zijn niet alleen essentieel om bepaalde stenen te certificeren, maar ook om apparatuur te ontwikkelen die uiterst nauwkeurig is.”
“Op dezelfde manier zijn de normen die in het internationale certificeringssysteem van de GIA zijn vastgesteld het meest effectief wanneer ze instrumenten en ervaren certificeerders combineren die deze normen dagelijks toepassen“, zegt Tom Moses, Executive Vice President en Director van het GIA Laboratory and Research.
De GIA past haar vaardigheden toe op de automatisering van de certificering in bepaalde categorieën. Zo scheidt de analysedienst van de mêlé automatisch de natuurlijke mêlé van mogelijke synthetische en imitaties en sorteert het de natuurlijke diamanten op kleur, legt het laboratorium uit. Vorig jaar is de GIA een samenwerking aangegaan met IBM om een softwaretoepassing van de technologiegigant te testen met behulp van AI om zuiverheidsgraden te voorspellen.
Haim Volner is van mening dat DiaCam anders is omdat het bedrijf niet de ambitie heeft om een laboratorium te worden. In plaats daarvan gelooft hij dat laboratoria de technologie zullen gebruiken om nauwkeurige en meer consistente certificeringsresultaten te leveren dan een gemmoloog, “die waarschijnlijk menselijke fouten zal begaan“. De technologie kan ook worden gebruikt door fabrikanten, handelaren of juweliers om een snelle en kosteneffectieve beoordeling van een diamant te bereiken, die compatibel is met een certificeringsrapport, stelde het bedrijf voor.
“Het idee is niet noodzakelijkerwijs om laboratoria te vervangen,” zei Haim Volner. “Maar technologie biedt bedrijven toegang tot een gemmoloog in een machine. Een dergelijke automatisering elimineert menselijke fouten, bespaart tijd en geld en verbetert de efficiëntie.“