David Siminski, vice-president verkoop en marketing van United Precious Metal Refining, verdient zijn brood met zogenaamd gerecycleerd goud. Maar hij zal de eerste zijn om toe te geven dat die term geen echte definitie heeft.

Het woord gerecycleerd is het probleem,” zegt hij. “Het betekent verschillende dingen voor verschillende mensen. Vraag 10 mensen wat het betekent, en je krijgt 10 verschillende antwoorden.

Gerecycleerd “is gewoon geen goede term voor het product,” voegt hij eraan toe. “Als mensen aan recycling denken, denken ze aan voorwerpen die bij het vuilnis worden gezet, zoals een karton melk.

Hij merkt op dat alle organisaties en groepen die gerecycleerd goud certificeren, verschillende definities van de term hanteren. United Precious Metals haalt het meeste van zijn “schroot” bij juweliers, pandjeshuizen en andere tweedehands bronnen, die aan de meeste van de huidige definities zouden voldoen. Toch zegt hij dat sommige definities “beleggingsproducten“, zoals goudstaven of Krugerrands, uitsluiten, terwijl andere dat niet doen.

Er is niet veel synergie tussen de verschillende definities,” zegt hij. “En dat is een deel van het probleem.

Aan de andere kant verkondigen sommige websites en detailhandelaren alleen dat ze gerecycleerd goud verkopen, zonder enige transparantie over hoe dat is gedefinieerd, bepaald of gecertificeerd.

Hoewel de meeste schattingen de hoeveelheid gerecycleerd goud op ongeveer 30% à 40% van het metaalaanbod schatten, is dat niet genoeg om aan de huidige vraag ernaar te voldoen, zegt hij.

Hoe meer beperkingen je stelt aan wat gerecycleerd goud is, hoe minder je in staat bent om de dorst van de juwelier ernaar te voeden,” zegt hij.

Siminski verscheen onlangs op een National Jeweler webinar over goud sourcing, waar zijn collega-panelleden het met hem eens waren.

Sommige mensen gaan er ten onrechte van uit dat gerecycleerd goud oud goud is,” zegt Laura Galvis, medewerker marktontwikkeling bij de Alliance for Responsible Mining, die Fairmined goud op de markt brengt. “Het kan slechts een paar weken geleden gedolven zijn. Sommige van de meer erkende definities van gerecycleerd goud is gewoon goud dat geraffineerd is. Er is geen zicht op de omstandigheden van waar het werd gedolven.

Ze merkte op dat nieuw gedolven goud ook als verantwoord kan worden beschouwd, aangezien 30 miljoen mensen afhankelijk zijn van die bedrijfstak.

Dat vond ook ontwerpster Dana Bronfman op hetzelfde webinar: “De klant begrijpt niet dat het goud wordt gerecycleerd om economische redenen, niet omwille van de duurzaamheid. Niemand gooit goud weg.

Ze zei dat sommige verkopers van gerecycleerd goud “misbruik zouden kunnen maken van de onschuld van klanten. Maar om eerlijk te zijn, ik denk dat veel mensen die het hen uitleggen het zelf ook niet goed begrijpen.

De laatste tijd is er een reeks artikelen verschenen waarin gerecycleerd goud een vorm van greenwashing wordt genoemd.

Siminski is het daar niet mee eens, maar hij voegt eraan toe: “In de juwelenindustrie heerst het idee dat alle mijnbouw slecht is. Maar al het goud kwam uit de grond.

Hij merkt op dat het kopen van gerecycleerd goud niet heeft geleid tot “minder gaten” of een lagere ecologische voetafdruk op aarde.

Wat Siminski graag zou zien – in plaats van dat de industrie zich voortdurend vastbijt in de vage term gerecycleerd – is een algemeen engagement om gecertificeerd ethisch goud te verkopen.

Het zou erom moeten gaan dat je goud wordt gecertificeerd als verantwoord en ethisch afkomstig en niet-conflictueus,” zegt hij. “Als je leveranciers hun due diligence hebben gedaan en ze werken met een derde partij-auditor, dan zou dat goed genoeg moeten zijn.