Een rechtbank in Antwerpen, heeft het sorteerlaboratorium AIG Belgium bevolen te stoppen met het gebruik van de initialen AIG, omdat deze inbreuk maken op de handelsmerken van GIA, aldus een verklaring van GIA.

AIG – wat natuurlijk GIA achterstevoren is – beheert de American International Gemological Laboratories en Antwerp International Gemological Laboratories.

Op het moment van publicatie vermeldde de website van het bedrijf filialen in Antwerpen, Ramat-Gan (Israël), Londen, New York City, Los Angeles, Houston en Milaan, waar het bedrijf gevestigd lijkt te zijn.

De Belgische rechter oordeelde dat het gebruik van de naam AIG een “poging was om mee te liften op het succes  van de GIA“, aldus GIA.

De rechtbank legde dwangsommen op van maximaal 500.000 euro voor het gebruik van het nu verboden merk, aldus GIA.

Volgens de verklaring van de GIA is de beroepstermijn van het bedrijf op 25 maart verstreken en is de GIA nu bezig met een aanverwante zaak tegen met AIG verbonden entiteiten in Israël. GIA heeft niet geantwoord op de vraag of het een soortgelijke actie zal ondernemen, of heeft ondernomen, in de Verenigde Staten.

Jarenlang opereerde een lab met de naam American International Gemologists vanuit Californië, met een postadres in Georgia. Het deed taxaties voor Diamond Nexus en Bidz.com.

De wereldwijde edelsteen- en juwelenhandel en consumenten over de hele wereld vertrouwen op de onafhankelijkheid van GIA’s wetenschappelijk onderbouwde gemologische rapporten en de toonaangevende kwaliteit van GIA-opleidingen“, aldus Jennifer Wilson, algemeen adviseur en senior vice-president van GIA, in de verklaring van GIA. “Wanneer anderen proberen te profiteren van de reputatie en wereldwijde erkenning van GIA om verwarring te scheppen in de handel en bij consumenten voor financieel gewin, zullen we altijd krachtig en vastberaden reageren.

Op datum van publicatie van dit artikel (18 april 2021) stellen we vast dat de naam AIG nog steeds duidelijk op de website van het bedrijf staat, maar er tegelijk een nieuwe website onder een andere naam in de maak lijkt te zijn.

Op de internationale website staat er weliswaar onderaan de pagina ‘contact’ het volgende (in het Italiaans op de website zelf): “AIG Belgium behoort niet tot de AIG-groep. Wij zijn niet verantwoordelijk voor hun certificeringen. De wereldwijde AIG-groep verleent AIG Belgium alleen het gebruik van de naam.

AIG