Afbeelding: Dubai Multi Commodities Centre

Het Gemological Institute of America (GIA) zal een nieuw laboratorium vestigen in de Uptown Tower van het Dubai Multi Commodities Centre (DMCC), de vrijhandelszone van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

In het kader van een negenjarig contract zal het nieuwe laboratorium van GIA, dat medio 2023 open moet gaan, meer dan 3 800 vierkante meter beslaan op twee verdiepingen van de Uptown Tower in Dubai. Het laboratorium zou tot 500 gekwalificeerde banen kunnen creëren in het DMCC zakendistrict.

In het eerste kwartaal van het jaar werd in de VAE voor ongeveer 11 miljard dollar aan ruwe en geslepen diamanten verhandeld, een stijging van 36% ten opzichte van het voorgaande jaar. De VAE worden thans ingeschat als ’s werelds grootste handelscentrum voor ruwe diamanten en kunnen binnenkort ook marktleider worden voor geslepen stenen.

Het merendeel van de 22 verdiepingen van de kantoorruimte in de Uptown Tower is nu voorverhuurd. Verwacht wordt dat de toren in het vierde kwartaal van 2022 opengaat.

Het groeiende belang van Dubai als diamantcentrum en de uitzonderlijke infrastructuur maken van de DMCC een uitstekende keuze voor een aanzienlijke uitbreiding van de capaciteit van de GIA,” zei Tom Moses, uitvoerend vice-president en directeur van laboratorium en onderzoek van de GIA, in een verklaring.

GIA heeft momenteel 10 laboratoria over de hele wereld; het Dubai lab zal dat aantal op 11 brengen. GIA heeft onlangs aangekondigd dat het zijn laboratorium in Antwerpen zal sluiten wegens gebrek aan activiteit.