Afbeelding: Hindustan Times

Gitanjali Gems, waarvan de voorzitter een verdachte is van de grootste bankfraude ooit in India, zal naar verwachting in liquidatie gaan, nadat de geldschieters een herstelplan hebben afgewezen.

De schuldeisers stemden op 28 maart met een meerderheid van 54% om het “bedrijfsinsolventie oplossingsproces van Gitanjali” niet uit te breiden, een halfjaarlijkse periode waarin het vermogen van een bedrijf om zijn schulden terug te betalen wordt beoordeeld. Dat proces is daarom op 6 april vervallen, volgens een melding bij de Bombay Stock Exchange eerder deze week.

Aangezien [de verlenging] niet is goedgekeurd door de [commissie van schuldeisers], zou de volgende logische stap in het proces van insolventie van ondernemingen de liquidatie van het bedrijf moeten zijn,” zei Vijay Kumar Garg, die optreedt als verantwoordelijke voor professionele resolutie binnen de Indische juweliersbranche .

Gitanjali’s oprichter, Mehul Choksi, is op de vlucht, nadat de Indischee Punjab National Bank (PNB) beweerde dat hij en zijn neef, Nirav Modi, het voor $ 2 miljard hadden bedrogen. Choksi wordt gedacht in Antigua en Barbuda te zijn, terwijl de politie Modi vorige maand in Londen arresteerde. De beschuldigingen kwamen voor het eerst aan het licht in januari 2018.

Gitanjali is een totaal van INR 125,58 miljard ($ 1,81 miljard) verschuldigd aan 31 banken en andere financiële instellingen, volgens een officiële publicatie van het bedrijf. PNB, de grootste schuldeiser, beweert INR 55,19 miljard ($ 795,6 miljoen) te zijn verschuldigd en had recht op 44% van de stemmen.

Over de Gitanjali groep

Gitanjali Group was een van de grootste merken juwelierszaken ter wereld. Het hoofdkantoor is gevestigd in Mumbai, India. Gitanjali verkoopt zijn sieraden via meer dan 4.000 verkooppunten en geniet een marktaandeel van meer dan 50 procent van de totale georganiseerde juweliersmarkt in India.

De Gitanjali groep werd opgericht als een bedrijf dat diamanten versnijdt en slijpt voor de juwelenhandel in Surat, Gujarat. Sinds 1966 was de Gitanjali groep vaak een pionier onder de grote diamant- en juwelenhuizen.

Eerste grote diamant- en juwelenhuis dat wordt gelanceerd en gerund door moderne ondernemers in plaats van dynastieke juweliers. Een geautoriseerde DTC Sightholder en loyale klant – en een modern multinationaal bedrijf met innovatieve inzichten.

In de voorhoede van de wereldwijde doorbraak in het ontwerp en de productie van diamantjuwelen, mogelijk gemaakt door het vermogen van India om diamanten te snijden die tot dan toe onwerkbaar werden geacht voor sieraden. Heeft ’s werelds kleinste hartvormige diamant (0,03 karaat) geproduceerd en ongeveer 25 gepatenteerde facetpatronen ontwikkeld.

Naast het veranderen van het gezicht van de productie, brak Gitanjali het stramien van de traditionele sieraden marketing: het verliet de sieradenhandel conventie door het lanceren van meerdere merken voor meerdere markten en prijssegmenten.