Afbeelding: Graff Lesedi La Rona

Graff Lesedi La Rona, een record 302 karaats diamant, samen met nog 67 stenen door Graff geslepen uit de 1.109 karaat grote Lesedi La Rona.

De juwelier heeft de diamant van 302.37 karaat, kleur D, vierkant smaragdachtig geslepen en de ‘Graff Lesedi La Rona’ genoemd. Graff wacht nog steeds op de definitieve certificering van de steen, maar verwacht een “zeer hoge mate van zuiverheid“, vertelde een woordvoerder van het bedrijf op woensdag. Als hij flawless blijkt te zijn, zou het de grootste D flawless diamant zijn die het Gemological Institute of America (GIA) ooit heeft gecertificeerd, voegde de woordvoerder daaraan toe. Volgens het bedrijf is het ook de grootste diamant van deze vorm in de geschiedenis.

Het hele proces, van ontginning tot slijpen, duurde meer dan 18 maanden.

Het slijpen van een diamant van deze omvang is kunst, de ultieme beeldhouwkunst,” zei Laurence Graff, de oprichter van Graff. “Dit is de meest risicovolle vorm van kunst omdat je niets kunt toevoegen, je kunt een fout niet verbergen. Je kunt alleen maar elimineren. Je moet bijgevolg voorzichtig en perfect zijn.

De studie van de diamant was een uitdaging voor de edelsteenkundigen van Graff, omdat de steen te groot was voor de machines van het bedrijf, zei de juwelier. Graff heeft speciaal voor Lesedi La Rona een op maat gemaakte scanner gebouwd. Graff dacht oorspronkelijk dat hij niet in staat was om een ​​geslepen diamant te maken met een gewicht van meer dan 300 karaat vanuit de ruwe steen. Andere evaluaties, die in de loop van meerdere maanden werden uitgevoerd, maakten het echter mogelijk vast te stellen dat Graff een steen van deze omvang kon produceren. De juwelier heeft elke stap van het proces gepland, inclusief de initiële lasergrootte, de vorm van de steen en de facettering. Het slijpen van de tafel, het facet op de top van de diamant, vereiste honderden uren werk, merkte Graff op.

Het bedrijf heeft 66 extra ‘satelliet’ diamanten gesneden uit dezelfde originele ruwe steen. Hun gewicht varieert van minder dan één karaat tot meer dan 26 karaat. Elke diamant draagt het opschrift “Graff” en “Lesedi La Rona“, evenals het GIA rapportnummer. Lucara Diamond Corp. haalde de 1.119 karaat Lesedi La Rona in november 2016 uit zijn Karowe-mijn in Botswana. Het was de op één na grootste kwaliteitsdiamant in de geschiedenis, na de 3.106 karaats Cullinan-diamant.

Er komt veel geluk kijken bij het ontdekken van een diamant van zo’n schoonheid en belang,” zei Graff. “De jaren gaan voorbij, de maanden gaan voorbij zonder iets. En dan heb je op een dag geluk.

Graff schonk fragmenten van Lesedi La Rona aan het Smithsonian Institute. Ze zullen worden gebruikt om diamantonderzoek te bevorderen.

Graff Lesedi La Rona 2

Afbeelding: Graff