De Beers is begonnen met een onderzoek naar het potentieel van Groenland als bron van hoogwaardige mariene diamanten.
De mijnbouwer heeft een overheidsinstantie opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren naar diamantafzettingen, waarvan “bekend is dat ze aanwezig zijn” nabij de kust in het westen van het Arctische eiland Groenland, aldus een milieubeoordelingsrapport van De Beers.
De Geologische Dienst van Denemarken en Groenland (GEUS) – een onderdeel van het Deense ministerie van Klimaat, Energie en Nutsbedrijven – voerde eind september het acht dagen durende onderzoek uit. GEUS heeft het onderzoek opgezet en uitgevoerd, met het verzoek van De Beers om het uit te breiden en eraan deel te nemen, vertelde een woordvoerder van de mijnbouwer.
Het doel van het “kleinschalige, prille onderzoek” was inzicht te krijgen in de topografie van het gebied, voegde hij eraan toe, waarbij hij opmerkte dat het onduidelijk was of de locatie zich leende voor geconcentreerde sedimenten.
“De Beers Marine (DBM) wil bepalen of de offshore-omgeving bevorderlijk is voor de vorming van secundaire diamantafzettingen,” aldus het milieurapport. “Om dit te kunnen doen, zijn geofysische gegevens met een hoge resolutie nodig.”
Mariene diamanten zijn over het algemeen van hoge kwaliteit, omdat alleen de beste stenen de impact van het rondspoelen door het water overleven. De Beers ontgint momenteel zeediamanten voor de kust van Namibië; de ruwproductie van het land had in 2020 een waarde van 465 dollar per karaat, één van de hoogste ter wereld, volgens de gegevens van het Kimberley-proces. Het bedrijf voert nergens anders soortgelijke onderzoeken uit, bevestigde de woordvoerder.
De Beers exploiteert ook landmijnbouw in Botswana, Zuid-Afrika en Canada.
Meer over Groenland
Groenland hoort geografisch bij Noord-Amerika en geologisch gezien tot het Canadese schild. 85% van het land is bedekt met een ijslaag van maximaal 3 km dikte.
Alleen de kuststrook van 15–150 km breed, vooral in het zuiden en westen, is bewoonbaar, mede door de invloed van de Golfstroom.
De kusten zijn ingekerfd met enorme fjorden en gletsjers, waar regelmatig ijsbergen van afbreken. De Grand Canyon van Groenland is een in 2013 ontdekte kloof onder de ijslaag.
De Groenlandse economie leunt voornamelijk op de visvangst, de jacht, de schapenteelt en het toerisme. Men exporteert onder meer walvisproducten en pelzen.
Groenland kreeg op 1 mei 1979 zelfbestuur van Denemarken middels de ‘lov om Grønlands hjemmestyre’ (‘wet op het Groenlandse zelfbestuur’).
Op 10 januari 2008 kondigde premier Hans Enoksen een referendum aan, waarin een voorstel aan het volk werd voorgelegd voor grotere autonomie met een streven naar volledige onafhankelijkheid.
Het referendum vond plaats op 26 november 2008, en de uitkomst luidde dat drie vierde van de bevolking streefde naar een grotere autonomie van Groenland.
De ‘lov om Grønlands selvstyre’ trad op 21 juni 2009 in werking, waarmee het zelfbestuur flink werd uitgebreid, precies 300 jaar nadat Groenland door Denemarken werd gekoloniseerd. Deze stap zal uiteindelijk moeten leiden tot volledige onafhankelijkheid.